ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνία με τις ψηφοφορίες για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αγωνία με τις ψηφοφορίες για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου
Facebook Twitter Whatsapp
Την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου στις 29 Σεπτεμβρίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου στις 29 Σεπτεμβρίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση της 21ης Ιουλίου. Στην κυβέρνηση ωστόσο παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία μια ψηφοφορία που θα γίνει μια μέρα νωρίτερα, στο Ελσίνκι. Εκεί το τοπίο είναι ρευστό και μπορεί να σημειωθούν και εκπλήξεις. Αν όμως καταψηφιστεί η συμφωνία από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, τότε όλη η διαδικασία θα καθυστερήσει. Αυτό το ενδεχόμενο τό τρέμουν στην κυβέρνηση αφού η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την Ελλάδα είναι να βρεθούμε για ένα διάστημα χωρίς λεφτά. 

Ως σήμερα την συμφωνία της 21ης Ιουλίου την έχουν επικυρώσει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Η Γερμανία αναμένεται να το κάνει στις 29. Από εκεί και πέρα ξεκινούν τα προβλήματα: Φινλανδία, Σλοβακία, Αυστρία θα ψηφίσουν τέλη Σεπτέμβρη, η Ολλανδία αρχές Οκτώβρη. Παντού μπορεί να γίνει το λάθος. Στην περίπτωση της Ολλανδίας θα είναι δραματικό.

Στη Σλοβενία έπεσε πριν από δύο μέρες η κυβέρνηση, η επικύρωση δεν θα γίνει εγκαίρως. Ωστόσο την Σλοβενία και λόγω μεγέθους μπορούν να την αγνοήσουν. Την Ολλανδία, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ από το ξεκίνημα της όμως δεν μπορούν. Ούτε την Αυστρία ή τη Φινλανδία.