ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές του Μπαν Κι-Μουν για τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 09:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επαφές του Μπαν Κι-Μουν για τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου
Facebook Twitter Whatsapp
Τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, συζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Κύπρου και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, συζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο γγ του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ανένδοτος στις θέσεις που διατύπωσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για την ένταση με την απόφασή τους να διεξάγουν έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μπαν Κι-μουν να καλέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις έρευνες, γιατί επηρεάζουν αρνητικά τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, όπως είπε.

Ανακοίνωση της Γραμματείας, που δόθηκε μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον κ. Ερντογάν, αναφέρει ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων σε Λιβύη, Συρία και Σομαλία, ενώ ακόμη αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπως επισημαίνεται, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για το ρόλο της Τουρκίας για τη φιλοξενία της 4ης Συνδιάσκεψης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

Ο κ. Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτήρισε "ανεύθυνη" την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατηγόρησε τόσο την Κύπρο, όσο και το Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσίας "θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την ένταση και ότι προχωρούν σε μια τέτοια ενέργεια την στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και αρχές της επόμενης να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του "θα συνεχίσει να βοηθά στις προσπάθειες για λύση εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν όμως συνεχιστεί", όπως υπογράμμισε, "η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους".