ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μείωση της έντασης ζήτησε ο Λαμπρινίδης από τον Νταβούτογλου

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 22:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μείωση της έντασης ζήτησε ο Λαμπρινίδης από τον Νταβούτογλου
Facebook Twitter Whatsapp
Θέματα της περιοχής και των διμερών σχέσεων συζήτησαν στην 40λεπτη αποψινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Σταύρος Λαμπρινίδης και Αχμέτ Νταβούτογλου, αντίστοιχα.
Θέματα της περιοχής και των διμερών σχέσεων συζήτησαν στην 40λεπτη αποψινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Σταύρος Λαμπρινίδης και Αχμέτ Νταβούτογλου, αντίστοιχα. Αναφερόμενος σε δηλώσεις και ενέργειες που έχουν γίνει από την τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, ο κ. Λαμπρινίδης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της έντασης, καθώς και το γεγονός ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλες τις τουρκικές ενέργειες του τελευταίου διαστήματος που προκαλούν κλίμα έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής κινήσεων που δημιουργούν περιβάλλον αστάθειας, σε μια ευαίσθητη περίοδο για όλη την περιοχή.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τουρκικής πλευράς διατυπώθηκαν οι πάγιες θέσεις που έχουν παρουσιαστεί και δημοσίως. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι απαντά σε μονομερείς ενέργειες (των Ελληνοκυπρίων) και ότι δεν επιδιώκει τη δημιουργία περαιτέρω έντασης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς συνεργασίας και την προετοιμασία που γίνεται και από τις δυο χώρες για την πραγματοποίηση του επόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, για το οποίο πρόθεση και των δυο κυβερνήσεων είναι να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, σ' ένα κλίμα κατάλληλο για να μπορέσει να είναι παραγωγικό.


Πηγή: ΑΠΕ