ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο παίζεται το μέλλον του ελληνικού χρέους

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2011, 10:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο παίζεται το μέλλον του ελληνικού χρέους
Facebook Twitter Whatsapp
Εν μέσω αινιγματικών δηλώσεων σεναρίων περί ελληνικής χρεοκοπίας και χειρισμών του ελληνικού χρέους, κομβικού χαρακτήρα αναμένεται να είναι οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν στην ετήσια σύνοδό του του στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο.
Εν μέσω αινιγματικών δηλώσεων σεναρίων περί ελληνικής χρεοκοπίας και χειρισμών του ελληνικού χρέους, κομβικού χαρακτήρα αναμένεται να είναι οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν στην ετήσια σύνοδό του του στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο. Οι συναντήσεις αυτές αναμένεται να καθορίσουν την πορεία των χειρισμών για το «καυτό» ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, «αναταραχή» προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες, από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων (ή μέρους αυτών) της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. «Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων θα πρέπει να επανεξεταστεί το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμοι οι όροι της συμφωνίας του Ιουλίου» δήλωσε ο Σόιμπλε, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, με νέες δηλώσεις του τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη με κάθε κόστος», υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά της έχει ήδη εισηγηθεί μία συνδυαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τη μια, και τον EFSF από την άλλη. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες υποστήριξε ότι «τα χρήματα και η στήριξη τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, δεν είναι ανεξάντλητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα όσο κάνει αυτά που πρέπει να κάνει».

Η γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε χθες να βάλει «φρένο» στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή για την ίδια και προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν. Σήμερα η Α. Μέρκελ υπερασπίστηκε εσωκομματικά την πολιτική της λέγοντας ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα οδηγούσε σε ντόμινο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, παράλληλα, διέψευσε χθες τα δημοσιεύματα για διάφορα σενάρια που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Η συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής.

Σχετικό θέμα: Σχέδιο για την επέκταση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων εξετάζει η Ε.Ε.