ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: «Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε ντόμινο»

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2011, 17:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μέρκελ: «Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε ντόμινο»
Facebook Twitter Whatsapp
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα τη συμμετοχή της κυβέρνησής της στις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τη χρεοκοπία, απαντώντας έτσι στην εσωκομματική κριτική που έχει δεχτεί για το θέμα.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα τη συμμετοχή της κυβέρνησής της στις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τη χρεοκοπία, απαντώντας έτσι στην εσωκομματική κριτική που έχει δεχτεί για το θέμα. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή μια αναδιάρθρωση του χρέους της θα οδηγούσε στο φαινόμενο ντόμινο, είπε η Μέρκελ σε περιφερειακή συνάντηση των μελών του κόμματός της-της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης- στην πόλη της βόρειας Γερμανίας, Ολντενμπεργκ.

«Μια αναδιάρθρωση θα αύξανε υπερβολικά την πίεση στις άλλες χώρες» είπε η Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι κάθε πρόταση για βοήθεια της Ελλάδας να επιλύσει τα προβλήματά της θα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με την πιθανή επίδραση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Σε νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Η Ελλάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ειδάλλως υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να διαλυθεί η Νομισματική Ένωση», τονίζει ο κ. Σόιμπλε και προσθετει «Η Αθήνα, η Ελλάδα είναι - και ιστορικά - βασικό συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Κάθε αρμόδιος γνωρίζει ότι η έξοδός της θα είχε τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και πέραν αυτής» πρόσθεσε.

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προτείνει σύμβουλος της

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012 προτείνει με συνέντευξή του που δημοσιέυεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας " Πρώτο Θέμα", ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Λάρς Φέλντ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Φέλντ ζητά «κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% καθώς όπως σημειώνει "το πακέτο για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να επικρατήσει μια σταθερή κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των τίτλων παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα στην αγορά έχουν χάσει το 50% της αξίας τους".

Ο σύμβουλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Κλέμενς Φούστ μιλώντας στην ίδια εφημερίδα τονίζει πως " η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε μέλος της Ευρώπης , δεν υπάρχει αντίφαση με τη συντεταγμένη χρεοκοπία και την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση".

Πάντως σημειώνει πως το ζήτημα πλέον είναι ο χρόνος και ο τρόπος που θα γίνει μεγαλύτερο κούρεμα καθώς "θα είναι ή μια σημαντική αναδιάρθρωση ή ελεγχόμενες διαπραγματεύσεις όπως αυτές που έχουν ήδη αρχίσει με την ανταλλαγή των ομολόγων»

  

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr