ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απολογισμός από τις διεθνείς επαφές του Λαμπρινίδη

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2011, 11:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο απολογισμός από τις διεθνείς επαφές του Λαμπρινίδη
Facebook Twitter Whatsapp
"Ουσιαστικές και εποικοδομητικές" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό.
"Ουσιαστικές και εποικοδομητικές" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι "με την εδώ παρουσία μας, τις διαδοχικές επαφές και τις παρεμβάσεις μας σε συνόδους κορυφής, αναδείξαμε τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που έχει η χώρα μας", υπογραμμίζοντας ότι "η οικονομική κρίση δεν μάς έχει κλείσει στο καβούκι μας, δεν μας απομόνωσε, αλλά αντίθετα μας έκανε ακόμη περισσότερο εξωστρεφείς, κάτι που αναγνωρίστηκε από πολλούς για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και ευρύτερα για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας".

Ο κ. Λαμπρινίδης επανέλαβε ότι "έντονο ήταν το ενδιαφέρον" για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ότι "θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους και τους δανειστές μας" και "θα εφαρμόσουμε όλα αυτά που πρέπει για να εξέλθουμε δυνατότεροι απ' αυτή την κρίση, επιτυγχάνοντας τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας".

Θέματα που συζητήθηκαν στις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών ήταν η οικονομική κρίση, οι τουρκικές απειλές για τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στη δική της ΑΟΖ, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και επιμέρους διμερή θέματα, ανάλογα με το συνομιλητή.

Αναφερόμενος στις "προκλητικές ενέργειες" της Τουρκίας, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο Χριστόφια και την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, διαπιστώθηκε "πλήρης ταύτιση απόψεων", τόσο για την "ανάγκη συγκροτημένης αντιμετώπισης των κινδύνων, με βάση το διεθνές δίκαιο", όσο και για την "αποφυγή στρατικοποίησης της κατάστασης, επειδή αυτό ίσως να επιδιώκει η τουρκική πλευρά".

Με ηγέτες και ομολόγους του βαλκανικών χωρών, ο κ. Λαμπρινίδης αντάλλαξε απόψεις κυρίως για την προσπάθεια της Ελλάδας στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής για ολόκληρη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για το πλαίσιο των διμερών συνεργασιών.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Ινδονησίας, του Σουδάν και του Ιράκ, μια χώρα που αναμένεται να επισκεφθεί ο κ. Λαμπρινίδης, μέσα στο επόμενο δίμηνο, κατόπιν πρόσκλησης από τον Ιρακινό ομόλογό του. Σε προχθεσινοβραδινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν, συζήτησε την "περαιτέρω ενίσχυση" της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, μετά την κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι "οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους πατρίδα και το δικό τους κράτος. Είναι σίγουρο όμως ότι η συνολική λύση του προβλήματος και γενικά των προβλημάτων στην περιοχή θα προκύψει μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αντί λοιπόν της σύγκρουσης, θα πρέπει πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι, η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστούμε από κοινού συστηματικά ώστε να εδραιωθεί το Παλαιστινιακό κράτος και ταυτοχρόνως να εξασφαλιστεί η μόνιμη ασφάλεια του Ισραηλινού κράτους".

Ο Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, μιλώντας χθες το πρωί (ώρα Ελλάδας) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Εκτός από τις συναντήσεις με επικεφαλής και αξιωματούχους αποστολών κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις συμμετοχές του σε συνόδους κορυφής στο διεθνή οργανισμό, ο κ. Λαμπρινίδης είχε την ευκαιρία να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα, όπως: CNBC, FOX, BBC, καθώς και στο Associated Press.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, όπως και στην ομιλία του στο Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σιγουριά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα και θα δοθεί η 6η δόση, τονίζοντας ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει" και ότι "οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο".

Επίσης, παρουσίασε τις επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, σημειώνοντας τις προσπάθειες για "εξυγίανση και αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της δημοσιονομικής ανισορροπίας και διαφθοράς".

Σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ο κ. Λαμπρινίδης θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λος Άντζελες και μετά το Σαν Φρανσίσκο, όπου θα συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους, στελέχη "δεξαμενών σκέψης" και παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.