ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έγγραφους όρους για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα ζήτησε η Λαγκάρντ

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2011, 23:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έγγραφους όρους για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα ζήτησε η Λαγκάρντ
Facebook Twitter Whatsapp
Οι όροι επιστροφής της τρόικας - η οποία δεν αποκλείεται να είναι και αυτή την εβδοομάδα στην Αθήνα - συζητήθηκαν στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν -Κλοντ Τρισέ. Εγγυήσεις εφαρμογής των μέτρων ζήτησε η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι όροι επιστροφής της τρόικας - η οποία δεν αποκλείεται να είναι και αυτή την εβδοομάδα στην Αθήνα - συζητήθηκαν στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν -Κλοντ Τρισέ. Εγγυήσεις εφαρμογής των μέτρων ζήτησε η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ. Παράλληλα, έγινε λεπτομερής αναφορά στα νέα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, γι' αυτό και έδωσε το παρών τεχνικό κλιμάκιο στη διαδικασία.  Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε γραμμένα σε χαρτί -με υπογραφές και διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστούν- τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος! Aυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να ελέγξουν την εφαρμογή των μέτρων από την ελληνική πλευρά.

Βενιζέλος: «Το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας»

Προς το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, ότι μετά την παρουσίαση των μέτρων και τις διαβεβαιώσεις για εφαρμογή τους, το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Αθήνας.

«Θετική εντύπωση» έχουν δημιουργήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και ήδη εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων».

«Αυτό, λοιπόν μας βοηθάει πάρα πολύ στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις που έχουμε. Αυτό ήταν και η βάση της συζήτησης που είχα με την κα. Λαγκάρντ στο ΔΝΤ και με τον κ. Τρισέ. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να βρεθούμε και οι τρεις μαζί, χωρίς συνεργάτες, σε μία συζήτηση, η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική. Σημασία, λοιπόν, έχει ότι προχωράμε κανονικά. Ήδη, εξέδωσε ανακοίνωση το ΔΝΤ για την επιστροφή της τρόικας τις επόμενες μέρες. Ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε επίσης: «Εάν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν είχα στο μυαλό μου το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα γιατί περνάμε μια πολύ μεγάλη εθνική κρίση και βρισκόμαστε σε μια λεπτή και επικίνδυνη φάση, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες. Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών με τους οποίους συζητήσαμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Ινδίας ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα -η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης παίζει κι αυτή ένα ρόλο στη διεθνή οικονομία- να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η ανακύκλωση της κρίσης, η οποία κρατάει ήδη τέσσερα ολόκληρα χρόνια».

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα - τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων. Γι' αυτό και ήταν σημαντική η σειρά των επαφών που είχα με τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, στη γενική συνέλευση της οποίας μίλησα σήμερα το μεσημέρι (χθες) και με πολλούς μεμονωμένους επικεφαλής τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματοοικονομικών οργανισμών που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην υπόθεση αυτή, προς δικό τους όφελος, αλλά σημασία έχει και προς δικό μας όφελος, προς όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, της ελληνικής εθνικής οικονομίας».

Η «επιθετική» δήλωση Λαγκάρντ και η συνάντηση με τον Νταλάρα

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της τελευταίας μέρας των εργασιών της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε νωρίτερα με αιχμηρή διάθεση ότι «αν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, όπως είπε, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς».

Ο κ. Βενιζέλος, πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ, συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, με τον οποίο συζήτησε κυρίως την εφαρμογή της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε  απευθυνόμενος στην ετήσια συνέλευση του IIF ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, «όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι το εξιλαστήριο θύμα της ευρωζώνης, ή της διεθνούς οικονομίας. Είναι η Ελλάδα μια ιστορική χώρα, μια περήφανη χώρα, με πολίτες που υποβάλλονται σε πολλές θυσίες, για να σώσουν την πατρίδα τους, αλλά και να την δούν να αποκαθίσταται».

Επισήμανε συγχρόνως : «Δεν νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανένας να βρεί πολλά παραδείγματα τόσο ταχέων προσπαθειών, για δημοσιονομική επανεξισορρόπηση. Ομως, όπως το γνωρίζετε, αυτό συνοδεύεται με ένα πολιτικό και κοινωνικό κόστος πολύ υψηλό». Επισήμανε επίσης: «Το σπουδαίο, για εμάς, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Ομιλώ τώρα με την ιδιότητα του τέως υπουργού Αμυνας: είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί ο πόλεμος αυτός».

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας μίλησε στο γεύμα του ΔΝΤ την Κυριακή με θέμα: "Σπάζοντας το φαύλο κύκλο". Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις αιτίες και στις προεκτάσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, παρουσιάζοντας τις προσπάθειες και τις ενέργειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση.


Σχετικό θέμα: Βενιζέλος: «Παραπολιτική νουβέλα τα σενάρια για το χρέος»