ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» της Μέρκελ σε κούρεμα του χρέους και σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 14:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Όχι» της Μέρκελ σε κούρεμα του χρέους και σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, απέρριψε εκ νέου την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμώντας ωστόσο ότι η διεύρυνση του EFSF θα καταστήσει στο μέλλον δυνατή την συντεταγμένη πτώχευση μιας χώρας.
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, απέρριψε εκ νέου την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμώντας ωστόσο ότι η διεύρυνση του EFSF θα καταστήσει στο μέλλον δυνατή την συντεταγμένη πτώχευση μιας χώρας. Μερικές ώρες πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο και ενόψει μιας εβδομάδας με κρίσιμες ψηφοφορίες στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για την ευρωζώνη και τη Γερμανία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, ενώ την ίδια ώρα τα σενάρια, που φέρουν το Βερολίνο να εξετάζει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ελεγχόμενη πτώχευση, φουντώνουν.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD, και αναφερόμενη στην συζήτηση περί πτώχευσης της Αθήνας και περί ενισχυμένης συμμετοχής των τραπεζών στο κόστος διάσωσης, η καγκελάριος κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες συνέπειες. «Τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλες χώρες είναι σημαντικά με δεδομένο ότι διακυβεύεται συνολικά η σταθερότητα του νομίσματος», τόνισε η Α. Μέρκελ.

Η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε ακραία βήματα, όπως είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή η επιστροφή στο μάρκο. «Εύκολα μιλάει κανείς για περικοπή του χρέους», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ενδεχόμενη επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα καθιστούσε ακριβές τις γερμανικές εξαγωγές, υπογράμμισε η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ δίνει ωστόσο έμφαση στην σημασία που έχει η πρόβλεψη για συντεταγμένη πτώχευση κρατών, η οποία θα καταστεί δυνατή με την συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας ESM. «Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι το χρειαζόμαστε αυτό», επισήμανε η καγκελάριος.
 
Η καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη για την έκβαση της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στο γερμανικό κοινοβούλιο. Κατά την καγκελάριο Μέρκελ, η προγραμματιζόμενη διεύρυνση του EFSF είναι αναγκαία, για να υπάρξει αργότερα η δυνατότητα χρεοκοπίας κρατών της ευρωζώνης. Σημαντικότερο από την αύξηση των εγγυήσεων του EFSF είναι «να διασφαλιστεί ότι αυτός ο μηχανισμός θα αποκτήσει τώρα τέτοιες δυνατότητες, ώστε μια χώρα της ευρωζώνης να μη μεταδίδει την ασθένειά της συνεχώς στην επόμενη χώρα», τόνισε η Μέρκελ. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτές τις δυνατότητες, για να μπορέσουμε στη συνέχεια, για παράδειγμα στον κατοπινό μόνιμο μηχανισμό ESM, να αφήσουμε πράγματι ένα κράτος να χρεοκοπήσει».
 
«Αυτό που έχουμε σήμερα είναι η ανησυχία ότι τα ελληνικά προβλήματα θα μεταπηδήσουν σε άλλες χώρες. Πρέπει να μπορούμε να αντιδράσουμε σε κάτι τέτοιο, πρέπει να μπορούμε να θέσουμε εμπόδια», δήλωσε η Μέρκελ. Γι’ αυτό «ο μακροπρόθεσμος μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας έχει τελείως διαφορετική ποιότητα». Είναι μειονέκτημα το ότι δεν δημιουργήθηκε η δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρέους ή χρεοκοπίας ήδη κατά την καθιέρωση του EFSF, που ισχύει μέχρι το 2013, τόνισε η καγκελάριος.
 
Τέλος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Γιοργκ Άσμουσεν, η έκτη δόση για την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί σύντομα. Η σχετική απόφαση του Eurogroup δεν αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου, είπε ο κ. Άσμουσεν χθες σε εκδήλωση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW, που έγινε στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ.


Πηγή: Deutsche Welle/Newpost