ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο» ζήτησε ο Γιώργος από τον Ερντογάν

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 14:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Αυτοσυγκράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο» ζήτησε ο Γιώργος από τον Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp
«Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το τι κάνει και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το τι κάνει και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην άτυπη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, δεν ήταν μια ξαφνική συζήτηση, αλλά υποκατέστησε την συνάντηση που θα είχαν στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ένα από τα θέματα της συζήτηση των δύο πρωθυπουργών ήταν οι προσπάθειες αναζήτησης λύσης στο Κυπριακή υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν αδιατάρακτες και εποικοδομητικές συνομιλίες.

Οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την προοπτική των διμερών συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, δεδομένου ότι υπάρχει ένα υψηλού επιπέδου διυπουργικό συμβούλιο και, όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, οι δύο πρωθυπουργοί είπαν ότι «αυτό θα ενεργοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου».

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου αυτού ανεβλήθη τον Ιούνιο, λόγω των εκλογών στην Τουρκία.

«Αυτό το οποίο εμείς πάντα επιδιώκουμε είναι μια λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία, ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μας να πάμε στην Τουρκία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και θέματα Υγείας.