ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Δεν εκταμιεύεται η έκτη δόση στις 3 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 14:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κομισιόν: Δεν εκταμιεύεται η έκτη δόση στις 3 Οκτωβρίου
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης στο Εurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζει ο Αμαντέου Αλταφάζ, αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα και αν ο έλεγχος δεν ολοκληρωθεί.
Δεν θα αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης στο Εurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζει ο Αμαντέου Αλταφάζ, αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα και αν ο έλεγχος δεν ολοκληρωθεί. Παρ' ότι συντελείται σημαντική πρόοδος και παρότι είμαστε σε καλό δρόμο, ο εκπρόσωπος της επιτροπής αποκαλύπτει ότι στο παρασκήνιο συνεχίζεται έντονη και σημαντική τεχνική δουλειά, ουσιαστικά μια εκτίμηση της απόδοσης των μέτρων.

“Δεν έχω ημερομήνια επιστροφής να σας ανακοινώσω” αναφέρει ο κ.Αλταφάζ και συμπληρώνει “δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για το πότε θα επιστρέψουν, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα”. Δεν θέλησε πάντως να γίνει πιο συγκεκριμένος σε σχέση με το “πόσο σύντομα είναι το σύντομα”.

Σε σχέση με το πότε θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση, καθώς η ευκαιρία αυτού του Εurogroup χάνεται, ο κ.Αλταφάζ υπενθύμισε ότι η όποια απόφαση μπορεί να γίνει με “ευελιξία” και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των υπουργών σε ένα Συμβούλιο, “σήμερα υπάρχουν και οι τηλεδιασκέψεις”.

«Στην έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει η Τρόϊκα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τον αντίκτυπο όλων των μέτρων στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν.

Σχετικά με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ο κ. Αλταφάζ, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αναθεώρησής τους, υπογράμμισε ότι ειδικά για την Ελλάδα συνιστούν σημαντική ενίσχυση των μέσων για τη στήριξη της χώρας και υπενθύμισε τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε προτάσεις για ενίσχυση των μέσων που θα διασφαλίσουν συνολικά τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι από τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση επί του θέματος η Επιτροπή δεν θα εμπλακεί σε σενάρια τα οποία είναι πρόωρα.

«Όταν το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα τότε θα πρέπει να επιδεικνύουμε ευελιξία και να λειτουργούμε και εκτός πλαισίου, με την κατάλληλη πολιτική βούληση και δημιουργικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ.