ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργαντά: «Αυθαίρετα συμπεριλήφθηκαν οι ΔΕΚΟ στις μετρήσεις για το έλλειμμα»

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 18:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γεωργαντά:  «Αυθαίρετα συμπεριλήφθηκαν οι ΔΕΚΟ στις μετρήσεις για το έλλειμμα»
Facebook Twitter Whatsapp
Έξι ώρες διήρκησε η κατάθεση της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, με αφορμή τις καταγγελίες της, ως μέλους, μέχρι πρότινος, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».
Έξι ώρες διήρκησε η κατάθεση της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, με αφορμή τις καταγγελίες της, ως μέλους, μέχρι πρότινος, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009». Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της καθηγήτριας Οικονομετρίας και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

Κατά πληροφορίες στην κατάθεσή της η καθηγήτρια, η οποία, όπως και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, παύθηκαν από τα καθήκοντα τους με απόφαση αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, προσπάθησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της, ότι, δηλαδή, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπανών των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες, όπως έχει υποστηρίξει η μάρτυρας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας.

Η μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή, αντίκειται στα οριζόμενα από την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Η προκαταρκτική έρευνα, που κρίνεται σημαντική στο Εφετείο και, για το λόγο αυτό, θέλησε να είναι παρών στην κατάθεση ο κ. Πεπόνης, θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της εισαγγελίας θα περάσουν σύντομα, οι επόμενοι μάρτυρες, που θα κληθούν, όπως πρώην και νυν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Καταγγελίες για το έλλειμμα του 2009, έχει κάνει, μέσω υπομνήματός του, στην εισαγγελία και ο, μέχρι πρότινος, αντιπρόεδρος της Αρχής Νίκος Λογοθέτης, που αναμένεται επίσης να κληθεί σε κατάθεση από την κ. Παπανδρέου και ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει στη θέση του, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ