ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φοβίζει την Συγγρού η οριακή αυτοδυναμία

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 06:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φοβίζει την Συγγρού η οριακή αυτοδυναμία
Facebook Twitter Whatsapp
Παρά την εμφανή ικανοποίηση που προκαλούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ έχει παγιώσει πλέον τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, έκδηλος είναι ο προβληματισμός των επιτελών της Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από πιθανή προσφυγή στην κάλπη, μέσα στο φθινόπωρο.
Παρά την εμφανή ικανοποίηση που προκαλούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ έχει παγιώσει πλέον τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, έκδηλος είναι ο προβληματισμός των επιτελών της Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από πιθανή προσφυγή στην κάλπη, μέσα στο φθινόπωρο. Στελέχη που βρίσκονται στο λεγόμενο «στενό πυρήνα» του Προέδρου της ΝΔ δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, με το σενάριο των εκλογών μέσα στον Νοέμβριο και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, να κερδίζει έδαφος (σχετικό θέμα είχε δημοσιεύσει πρώτο το Newpost.gr).

Η πιθανότητα αυτή διαμορφώνει πιεστικές συνθήκες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο η κυρίαρχη αντίληψη –η οποία προκύπτει από μη δημοσιοποιημένα στοιχεία δημοσκοπήσεων- είναι ότι η ΝΔ συγκεντρώνει πλέον ποσοστό ικανό να της δώσει εκλογική αυτοδυναμία. Ωστόσο, το πρόβλημα που, τουλάχιστον με βάση τα όσα λένε, καλούνται να αντιμετωπίσουν στην ΝΔ, προσδιορίζεται στο γεγονός ότι αυτή η αυτοδυναμία, εφ’ όσον επιτευχθεί, θα είναι οριακή, της τάξεως του ενός με δύο βουλευτές.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχόμενη κοινοβουλευτική αδυναμία της ΝΔ περιορίζει και τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στην τρόικα, «χαρτί» που αποτελεί το κυριότερο πολιτικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γαι την επόμενη μέρα των εκλογών.

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση να υψώσει τους τόνους της αντιπολιτευτικής της κριτικής, στη λογική αφ’ ενός του να συσπειρώσει την κομματική της βάση, η οποία στην παρούσα φάση περιορίζεται σε ένα ισχνό 55-60% και αφ’ ετέρου να επικοινωνήσει την πολιτική της πρόταση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ένα πεδίο στο οποίο μέχρι στιγμής η Συγγρού έχει παρουσιάσει εμφανείς αδυναμίες.

Η όξυνση της κριτικής έρχεται μετά από μια περίοδο αντιπολιτευτικής «αγρανάπαυσης» -η οποία φάνηκε να αποτελεί επιλογή της κεντρικής ηγεσίας λόγω του ότι κρίθηκε αρκετή η εσωκομματική γκρίνια που αναπτύχθηκε στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης- και αναμένεται να ξεκινήσει με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για το φόρο στα ακίνητα και να ενταθεί τις επόμενες ημέρες με το επόμενο πακέτο μέτρων αλλά και με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, που ήδη αποτελεί για την ΝΔ σημείο αιχμής της πολιτικής της κριτικής στην κυβέρνηση.