ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι! - Eπίσκεψη στην Άγκυρα ετοιμάζει ο Παπανδρέου

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 11:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι! - Eπίσκεψη στην Άγκυρα ετοιμάζει ο Παπανδρέου
Facebook Twitter Whatsapp
Μέσα στο οικόπεδο 12, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι κυπριακές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία "Noble Energy International", βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία. Για επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα κάνει λόγο η Hurriyet.
Μέσα στο οικόπεδο 12, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι κυπριακές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου από την αμερικανική εταιρεία "Noble Energy International", βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις", συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία. Για επίσκεψη Παπανδρέου στην Άγκυρα κάνει λόγο η Hurriyet. Το "Πίρι Ρέις" ακολουθούν από κοντά η τουρκική φρεγάτα "Giresun" και η τουρκική κορβετα "Bartin".

Είναι προφανές ότι με την εισβολή τους αυτή, εφ' όσον αρχίσουν τη διεξαγωγή ερευνών, τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το Πίρι Ρέις παραβιάζουν την κυριαρχία της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Λευκωσία έχει ορίσει με το Ισραήλ και τα άλλα γειτονικά της κράτη.

Περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης, η τουρκική φρεγάτα "Giresun", η κορβέτα "Bartin" και το Πίρι Ρέις έπλεαν σε απόσταση περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά από την εξέδρα "Homer Ferrington" που γίνονται οι γεωτρήσεις στον υποθαλάσσιο βυθό της Κύπρου.

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Παρακολουθούμε το Πίρι Ρέις»

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή υποβάθμισε το ρόλο και τις δυνατότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Πίρι Ρέις. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους απάντησε ότι παρακολουθούνται, όπως και οι κινήσεις άλλων σκαφών, που έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση, γίνονται τα διαβήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Σε ερώτηση αν το Πίρι Ρέις έχει αρχίσει έρευνες, η κα Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για σκάφος 40 ετών και αν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία με νορβηγική εταιρεία για το σκοπό αυτό. Η κυρία Μαρκουλλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, την νορβηγική κυβέρνηση, για τη συμφωνία της Τουρκίας και έχουν γίνει σαφείς οι θέσεις των δύο χωρών.

Ηurriyet: Ο Παπανδρέου προγραμματίζει επίσκεψη στην Άγκυρα

Για πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στην Άγκυρα με στόχο τη «σύσφιξη των διμερών σχέσεων» έκανε λόγο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Την ώρα που επικρατεί ένταση στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των γεωτρήσεων στο «Οικόπεδο 12» στην κυπριακή ΑΟΖ, Ο Γ. Παπανδρέου, συνοδεία υπουργών αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Άγκυρα τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη.

Πηγή: protothema.gr/Newpost