ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Σκληρότερα μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση»

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 12:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βενιζέλος: «Σκληρότερα μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση»
Facebook Twitter Whatsapp
«Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί, ανακοινώνοντας παράλληλα τα νέα σκληρά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
«Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το πρωί, ανακοινώνοντας παράλληλα τα νέα σκληρά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2012, θα ισχύσουν αναδρομικά όλα ανεξαιρέτως τα νέα φορολογικά μέτρα, ενώ το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου εφέτος και οι υπουργοί αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, χωρίς να αποκλείονται οι απολύσεις.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα θα έχουν ψηφισθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου και θα αφορούν στα εξής:

-Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2011 και από αυτό θα εξαιρεθούν οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με μόνο έσοδο τη σύνταξή τους, για τους οποίους το αφορολόγητο θα είναι περίπου 9.500 ευρώ. Μειώσεις για το αφορολόγητο θα γίνουν και για την ύπαρξη παιδιών και στους πολύτεκνους

-Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ

-Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που θα απαιτείται, θα αυξηθεί, συναρτώμενο ανάλογα με το εισόδημα που θα δηλωθεί. Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

-Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα εφαρμοστεί από την 15η Οκτωβρίου 2012, για την περίοδο 2012- 2013. Εφέτος θα αρχίσει η δημιουργία βάσης δεδομένων, με πληροφορίες από την κατανάλωση σε περιοχές της χώρας με ειδικές κλιματολογικές συνθήκες. Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα "διοχετεύουν" στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίδεται η επιδότηση θέρμανσης.

-Αντικειμενικές τιμές: Με το νέο φορολογικό σύστημα, θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

-Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά "στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;". Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε δε, ότι "εάν δεν συμπληρωθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να γίνουν και απολύσεις". Η εφεδρεία, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.

-Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10% και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.

-Από τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούνται εφέτος έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δις. ευρώ). Ο υπουργός, είπε ότι το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το "πακέτο" θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό.

Σχετικά Θέματα: Τι θα γίνει με αποδείξεις, αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές

Εν τω μεταξύ, επιστολές, στις οποίες θα αναλύονται όλα τα νέα μέτρα και θα αναφέρονται και οι πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, θα αποστείλουν σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα εντός της εβδομάδας, καθώς η συμφωνία για το 2011 και το 2012 έχει επιτευχθεί τηλεφωνικά. Διέψευσε εκ νέου κάθε σενάριο για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα και «συντεταγμένη χρεοκοπία» της χώρας. Ειδικά για την 6η δόση, δήλωσε ότι θα γίνει εγκαίρως η εκταμίευσή της, ενώ ανάφερε ότι τα στοιχεία για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) «είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά».

Ο υπουργός είπε ότι «για εμάς οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου αποτελούν ένα θεσμικό ευαγγέλιο και πρέπει να είμαστε πιστοί στην εφαρμογή του». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «εάν πετύχουμε, η χώρα θα έχει σωθεί. Εάν χάσουμε τον «πόλεμο», θα έχει επέλθει καταστροφή, αντίστοιχη μιας πολεμικής ήττας, με εξαίρεση την απώλεια ανθρώπινων ζωών".

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή στον λόγο του υπουργού, ότι «ως Έλληνες πρέπει να κάνουμε πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και η Βουλή να ψηφίσει πολύ σκληρότερα μέτρα. Ο φαύλος κύκλος (έλλειμμα και ύφεση) δεν μπορεί να σπάσει με βήματα σημειωτόν ή με βήματα προς τα πίσω. Τώρα, που έχουμε υποστεί τις επιπτώσεις της ύφεσης, πρέπει να κάνουμε υπερπροσπάθεια και το 2012 να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που «σηκώνουν πολύ μεγάλο ηθικό βάρος», σήμερα θα ψηφίσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση για «ρηχή μνήμη, που είναι άκρως επικίνδυνο ιστορικά». Δήλωσε, πάντως, ότι χρειάζεται «έντιμη και ειλικρινής συνεργασία» με όλους, καθώς το έθνος εκφράζεται και από την αντιπολίτευση και από τους διανοούμενους και από την επιχειρηματική κοινότητα και από τους ακαδημαϊκούς.

Σημειώνεται πως η συνέντευξη άρχισε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση καθώς διαμαρτυρόμενοι εφοριακοί και τελωνειακοί είχαν καταλάβει την αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης, όπου διεξάγεται η ομιλία του κ. Βενιζέλου.

Το περιστατικό έκανε όμως το γύρο του κόσμου από τους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται στο υπουργείο αναμένοντας τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ο μεγάλος αριθμός ξένων δημοσιογράφων που μετέβησαν στην οδό Νίκης προκειμένου να αναμεταδώσουν τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον.