ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρινίδης: «Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 20:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λαμπρινίδης:  «Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»
Facebook Twitter Whatsapp
Τη δέσμευση της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς», δηλώνοντας αισιόδοξος για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Τη δέσμευση της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λος Άντζελες Τάιμς», δηλώνοντας αισιόδοξος για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τις τεράστιες επώδυνες μεταρρυθμίσεις, που θεωρούσαν απαραίτητες οι οίκοι αξιολόγησης. Και αφού κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, μάς υποβάθμισαν εκ νέου καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έκριναν ότι υπάρχει μεγάλη ύφεση και επομένως δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια μεγάλη τρέλα στην όλη ιστορία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ανάγκη φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές χρηματοδότησης για την στήριξη της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της συνέντευξης, ο κ. Λαμπρινίδης μεταφέρει στις ΗΠΑ το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση, ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν επιθυμεί τη χρεοκοπία. Στην Ευρώπη τουλάχιστον. Η Ευρώπη είναι ένα "παράξενο ζώο" όπου πρέπει να λάβουν αποφάσεις από κοινού 27 κυβερνήσεις και πληθυσμοί. Όλοι αυτοί οι "γιατροί" συζητούν διαφορετικές θεραπείες για το ασθενή και κάποτε το κάνουν και δημόσια, δίνοντας την εντύπωση έλλειψης συνοχής ή έλλειψης θέλησης».

 Όσον αφορά τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο κ. Λαμπρινίδης είπε ότι «η Ελλάδα δεν αναζητά τρόπους για να αποποιηθεί των ευθυνών της ισχυριζόμενη ότι ευθύνονται οι αγορές, αλλά θα πρέπει όλοι μας να σκεφθούμε το θέμα της ανάπτυξης και των νέων πηγών χρηματοδότησης για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο και οι πηγές αυτές χρηματοδότησης δεν μπορούν να προέλθουν από τις οικονομίες μας που βρίσκονται σε ύφεση».

Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης υπεραμύνθηκε επίσης της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας τις «οδυνηρές συνέπειες» μιας ενδεχόμενης αποχώρησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ