ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: «Αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα» - Μέρκελ: «Στήριξη υπό όρους»

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 21:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου: «Αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα νέα μέτρα» - Μέρκελ: «Στήριξη υπό όρους»
Facebook Twitter Whatsapp
Την ισχυρή πολιτική βούληση της Ελλάδας για την προώθηση σοβαρότατων αλλαγών καθώς και την πιστή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, πριν από το δείπνο που παρέθεσε η κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Την ισχυρή πολιτική βούληση της Ελλάδας για την προώθηση σοβαρότατων αλλαγών καθώς και την πιστή εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, πριν από το δείπνο που παρέθεσε η κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος υφίσταται μεγάλες θυσίες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πολύ θετική χειρονομία την πρόσκληση να απευθυνθεί στους Γερμανούς βιομήχανους σήμερα το πρωί, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «άριστες» τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την βοήθεια εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην συνεργασία σε μια σειρά τομείς που εκτείνονται από την παροχή τεχνογνωσίας, ως τις επενδύσεις, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει ανάγκη την παροχή τεχνογνωσίας.

Χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετική εξέλιξη την παρουσία κλιμακίου παροχής τεχνογνωσίας εκ μέρους της Κομισιόν στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι η Ελλάδα πέραν της αντιμετώπισης της κρίσης, θα αναδείξει και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τόσο για να σταθεί στα δικά της πόδια, όσο και για να συνεισφέρει σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Από την μεριά της η κ. Μέρκελ είπε ότι «θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η χώρα μας πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, παραπέμποντας στην επικείμενη έκθεση της τρόικας

Απαντώντας σε ερωτήσεις η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, για «τις οποίες ίσως δεν ευθύνεται άμεσα» πρόσθεσε ότι γίνεται αποτίμηση των τεκταινομένων στην Ελλάδα από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και αναφέροντας ότι η αποτίμηση αυτή θα είναι το μέτρο, τόνισε ότι με βάση αυτό το μέτρο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές των υποχρεώσεών της.

Από την μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε και επισήμανε την κατά καιρούς «κακοφωνία στην Ευρώπη», επισήμανε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου συνιστούν ισχυρό μήνυμα και πρόσθεσε ότι «όλοι είμαστε αποφασισμένοι, ο καθένας από την μεριά του για μια ισχυρή Ευρώπη και ένα ισχυρό ευρώ».

Ερωτηθείς για τους στόχους της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι καταρχήν η μείωση του ελλείμματος και ως συνέχεια αυτού εξέφρασε την ελπίδα ότι την άνοιξη του 2012 η ελληνική οικονομία θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι συνθήκες στις οποίες λειτουργεί η ελληνική οικονομία μπορεί να αλλάζουν, όπως το βάθεμα της ύφεσης, πέραν των προβλεπομένων, και επισήμανε ότι η αλλαγή των συνθηκών μπορεί να αλλάζει τα δεδομένα, αλλά δεν αλλάζει τους στόχους.

Τέλος, στην ερώτηση αν θα ενισχυθεί περαιτέρω ο EFSF, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο γερμανικός κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει την πλειοψηφία ώστε να ανταποκριθεί στα δέοντα.

Στήριξη Μέρκελ στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που ακολούθησε, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε, εκ νέου, τη στήριξή της στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Εξάλλου, στο δείπνο συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα.