ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρίφος η εφεδρεία για το υπουργικό- Εύσημα Γιώργου στους βουλευτές που ψήφισαν το χαράτσι

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2011, 06:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γρίφος η εφεδρεία για το υπουργικό- Εύσημα Γιώργου στους βουλευτές που ψήφισαν το χαράτσι
Facebook Twitter Whatsapp
Με σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην ατζέντα συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Με σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην ατζέντα συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. Στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αυτές και μόνο αυτές, καθορίζουν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε», σχετικά με τα σενάρια που διατυπώνονται σχετικά με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι «πρέπει εμείς να είμαστε συνεπείς σ΄αυτό το πλαίσιο» και χαιρέτησε την «γενναία», όπως την χαρακτήρισε, στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την ρύθμιση του τέλους στα ακίνητα.

«Μακάρι να έδειχναν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις την ίδια υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται κανένας να εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού και να αναμοχλεύει πάθη.

«Όλοι είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία για να προχωρήσουμε το σχέδιο μας», κατέληξε

Εν τω μεταξύ, εμπλοκή σημειώθηκε, αργά την Τετάρτη το βράδυ, σε κυβερνητική σύσκεψη με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας αφού υπήρξαν έντονες επισημάνσεις για συνταγματικά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, σημαντικό κώλυμα διαπιστώνεται στο σύστημα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς παρατηρείται αδυναμία στην θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων για την εφαρμογή του μέτρου. Βάσει αυτού η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο, προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για περιορισμό του δημοσίου τομέα κατά 30.000 θέσεις εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος.

Επιπλέον, σημαντικό είναι το ζήτημα που προκύπτει με το θέμα της καταβολής αποζημίωσης σε όσους εν τέλει απολυθούν από θέσεις αορίστου χρόνου ή και μονίμων υπαλλήλων.

Παράλληλα, την έντονη διαφωνία εκφράζουν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης για την επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στον στενό ευρύτερο τομέα που θα περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους των υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα της εργασιακής εφεδρείας χωρίς να λάβει επίσημη απόφαση. Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, είναι η έλευση του κλιμακίου της τρόικας σήμερα στην Αθήνα, οι επιτελείς του οποίου αναμένουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των δημοσίων που θα βρεθούν άμεσα σε καθεστώς εφεδρείας.

Aπό τη πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, που έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, το θέμα της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Η διαπραγμάτευση αυτή ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας. Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί πιθανότατα την προσεχή Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στο σημερινό υπουργικό θα είναι το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, όπως και δημοσιονομικές, φορολογικές, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, σχετιζόμενες με τον προϋπολογισμό του 2011 και τη διαμόρφωση του επόμενου προϋπολογισμού.


Πηγή: tovima.gr/Τα Νέα/ Newpost.gr