ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπεγλίτης: «Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας»

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2011, 18:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπεγλίτης: «Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας»
Facebook Twitter Whatsapp
Αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτη και παράνομη κάθε μονομερή ενέργεια της γείτονος που αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας - «παρακολουθούμε, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις τους» και «δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της» - έστειλε από την Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
Αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτη και παράνομη κάθε μονομερή ενέργεια της γείτονος που αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας - «παρακολουθούμε, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις τους» και «δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της» - έστειλε από την Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.

 Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική στην Αν. Μεσόγειο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά με την αναγκαία ψυχραιμία και την αναγκαία αποφασιστικότητα, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αλλά στέλνουμε και τα ανάλογα αποφασιστικά μηνύματα ότι δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις».

Επανέλαβε ότι δεν στρεφόμαστε κατά της Τουρκίας, θέλουμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας και θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα, αλλά αυτό θα γίνει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όχι με τις μονομερείς αντιλήψεις της για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν στρατιωτικοποιούμε, με την πολιτική που ακολουθούμε, την ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα με την πολυδιάστατη πολιτική μας και τις δυναμικές μας προτεραιότητες, θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα σταθερότητας στην περιοχή».

«Όμως», δήλωσε, «αυτό το κλίμα δεν δημιουργείται με τις επιθετικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, δεν δημιουργείται με αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αυτή την μονοπωλιακή μεγαλοϊδεατική αντίληψη για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που έχει η Τουρκία. Δεν γίνεται αντιληπτή ως πολιτική ειρήνης και σταθερότητας η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, όταν θέλει να λειτουργήσει ως η νέα περιφερειακή δύναμη στην περιοχή».

 Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αφήνει την Τουρκία να παριστάνει τον υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου», παρά το ότι η Άγκυρα, αντιδρώντας στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ της, έχει στείλει το «Πίρι Ρέις»  μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, και παρά το ότι, ενώ έχει κάνει κατοχή στην Κύπρο, στηλιτεύει την κατάσταση στη Γάζα. Ρώτησε δε γιατί η Ελλάδα επί δύο χρόνια δεν προχώρησε σε καθορισμό ΑΟΖ, με Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Ιταλία.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αμφισβητώντας την επιλογή της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσέφυγε σε νέο περιφερειακό προστάτη και νταβατζή» στην λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Όμως, όπως είπε, «δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική να είναι χαμηλής ηθικής και εκδιδόμενη». Υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική εκπονήθηκε στη λογική του "ξεπερασμένου δόγματος "ανήκομεν εις την Δύση" και προειδοποίησε για τον "κίνδυνο να τα βρουν οι προστάτες μας και να μας αφήσουν στον άσσο».

 «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας, να αναπτύξουμε μια στέρεη στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα» απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας στηρίζεται στο θεμελιώδη στόχο της υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, των εθνικών συμφερόντων της χώρας, των νόμιμων συμφερόντων της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και το επιτυγχάνουμε με δυναμικές πρωτοβουλίες, με εξωστρεφή πολιτική».

 «Η Ελλάδα παρά την οικονομική και κοινωνική της κρίση μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, μπορεί να αναδείξει με τις πρωτοβουλίες της τα συμφέροντα της χώρας και του ευρύτερου Ελληνισμού. Μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτόν επιδιώκουμε αυτόν υπερασπιζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», τόνισε, εξ άλλου, ο κ. Μπεγλίτης, καθώς νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είπε πως "σε μία κρίσιμη στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται αλληλεγγύη, η μνημονιακή Ελλάδα, που έχει εκχωρήσει εθνική κυριαρχία στους πιστωτές, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι αρωγός την Κύπρου, να υπερασπιστεί πάγια εθνικά της συμφέροντα".

 Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας ενός βιώσιμου δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους εντός ασφαλών συνόρων, που θα διαβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια, δίπλα σε ένα δημοκρατικό και ασφαλές κράτος του Ισραήλ στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Αν. Ιεροσόλυμα. «Αλλά αυτά», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, «δεν μπορούν να γίνουν με ενέργειες μονομερείς και πρέπει η μετριοπαθής ηγεσία των Παλαιστινίων να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για να φέρει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων την συντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ