ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόικα: Απολύσεις με καταργήσεις θέσεων εάν δεν πετύχει η εφεδρεία

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2011, 09:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τρόικα: Απολύσεις με καταργήσεις θέσεων εάν δεν πετύχει η εφεδρεία
Facebook Twitter Whatsapp
Την εδώ και τώρα υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων που αφορούν στην εφεδρεία απαιτεί η τρόικα, προβάλλοντας ως δικαιολογία το πρόβλημα αξιοπιστίας που παρατηρείται σε όλους τους ελληνικούς κρατικούς φορείς. Οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν αμέσως να τους παραδοθούν 30 χιλιάδες ονόματα δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης έγινε γνωστό πως ενώ είχαν "υποχωρήσει" και είχαν αποδεχθεί να συμβεί αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλαξαν απόφαση και επιθυμούν άμεσες λύσεις.
Την εδώ και τώρα υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων που αφορούν στην εφεδρεία απαιτεί η τρόικα, προβάλλοντας ως δικαιολογία το πρόβλημα αξιοπιστίας που παρατηρείται σε όλους τους ελληνικούς κρατικούς φορείς. Οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν αμέσως να τους παραδοθούν 30 χιλιάδες ονόματα δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης έγινε γνωστό πως ενώ είχαν "υποχωρήσει" και είχαν αποδεχθεί να συμβεί αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλαξαν απόφαση και επιθυμούν άμεσες λύσεις. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής  οι επικεφαλής της τρόικας, θα ζητήσουν απολύσεις με κατάργηση θέσεων εάν δεν επιτύχει το σύστημα της εφεδρείας. Η κυβέρνηση προέβαλε τις τελευταίες ημέρες "συνταγματικό κώλυμα" για την εφεδρεία, για να απαντήσει η τρόικα με την κατάργηση θέσεων, που δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Οι συζητήσεις διεξάγονται σε ατμόσφαιρα και κλίμα καθολικού εκνευρισμού, καθώς οι μεν δανειστές δηλώνουν αγχωμένοι με την αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος, ενώ η ελληνική πλευρά διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο τρόπο συμπεριφοράς μερικών εκ των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αν και οι τελευταίοι θεωρούνται λιγότερο πιεστικοί από τους Ευρωπαίους.

Οι επικεφαλής της τρόικας και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής έχουν ξετινάξει τις υπηρεσίες που επισκέπτονται και μάλιστα δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι, ιδιαίτερα μετά τις παρεμβάσεις της κ. Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί και της κ. Λαγκάρντ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, από τον οποίο απαίτησαν να μην τίθενται εμπόδια στο έργο τους. Και οι τρεις, όπως και ο κ. Τρισέ, μίλησαν με αυστηρό τόνο για το θέμα της εφαρμογής, η οποία -σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου- είναι ανύπαρκτη.

Για να δικαιολογείται η αποδέσμευση της έκτης δόσης η τρόικα επιθυμεί να είναι ξεκαθαρισμένα τα εξής, που έχουν καταγραφεί ως προκαταβολικές ενέργειες:

  -  Εφεδρεία ή απολύσεις με τη μορφή της κατάργησης θέσεων εργασίας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
  -  Η κυβέρνηση να παρουσιάσει αξιόπιστο τρόπο είσπραξης των εσόδων και μείωσης των δαπανών και του ελλείμματος.
  - Να δοθούν γραπτώς συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι οι στόχοι θα υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο.
  -  Να παρουσιαστεί έκθεση για την απόδοση των μέτρων και την εισφορά των ακινήτων και για το πώς θα εισπραχθούν οι φόροι.

Ολα τα ανοικτά θέματα που περιλαμβάνονται στο τρισέλιδο σημείωμα που άφησαν τα μέλη της τρόικας στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο τέλος Αυγούστου πρέπει να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα, επειδή -κατά την άποψη των δανειστών- "φτάνουμε στο τέλος του χρόνου και είναι βουνό όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν υλοποιηθεί".

Τονίζουν πως "αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι και δεν εκπληρωθούν οι υποσχέσεις" οι κίνδυνοι θα είναι πολύ μεγάλοι. Ομιλούν συγκεκριμένα για το νέο πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. "Δεν είναι η έκτη δόση το διακύβευμα", υπογραμμίζουν πηγές προσκείμενες στην τρόικα, "αλλά το νέο πρόγραμμα".

Θεωρούν επίσης τεράστιο το θέμα της Δικαιοσύνης, και μάλιστα έθεσαν την αναποτελεσματικότητα των νόμων από την αρχή.

Οι δανειστές προειδοποιούν ξανά για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί σωτηρία των τραπεζών, μερικές εκ των οποίων δείχνουν να αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Μία εισήγηση που κατατέθηκε στο τραπέζι είναι να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και επίσης όσες τράπεζες έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό να τα πουλήσουν.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ