ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: «Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να δημιουργεί ένταση»

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2011, 17:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στεφάνου: «Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να δημιουργεί ένταση»
Facebook Twitter Whatsapp
Η Κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου τόνισε ότι δεν θα δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί με τη δημιουργία έντασης.
Η Κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου τόνισε ότι δεν θα δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί με τη δημιουργία έντασης. «Η κυβέρνηση θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές ασκήσεις νοτίως και βορείως της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος.

«Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς δεν παρασυρόμαστε και μέσα από πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους και ταυτόχρονα για να εκτίθεται η Τουρκία για τις παρανομίες και τις προκλήσεις της», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Στεφάνου ρωτήθηκε και για πληροφορίες ότι ρωσικός στόλος αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και εάν δημιουργείται θερμή κατάσταση.

Απάντησε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από τη στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών και τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό κλίμα και να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει κρίση.

Εξ άλλου, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε ότι το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο.

«Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα. Ομως θέλουμε να στείλουμε για ακόμη μια φορά το μήνυμα, ότι το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι οι απαράδεκτες απειλές τους δεν θα περάσουν», δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.