ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται η «κούρσα» επικύρωσης του μηχανισμού βοήθειας στην ευρωζώνη

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2011, 19:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ολοκληρώνεται η «κούρσα» επικύρωσης του μηχανισμού βοήθειας στην ευρωζώνη
Facebook Twitter Whatsapp
Υπό κανονικές συνθήκες ως τη σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης (στις 18 Οκτωβρίου) θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των επικυρώσεων της απόφασης που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 21 Ιουλίου - για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Υπό κανονικές συνθήκες ως τη σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης (στις 18 Οκτωβρίου) θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των επικυρώσεων της απόφασης που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 21 Ιουλίου - για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στη Σλοβακία όμως, κι ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Ιβέτα Ραντίτσοβα πιέζει για να τεθεί άμεσα στην κοινοβουλευτική ατζέντα η διαδικασία της επικύρωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος SaS Ρίχαρντ Σούλικ επιμένει το θέμα να συζητηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Ως τώρα πάντως, σχετικά εύκολα (με ομοφωνία δηλαδή ή με άνετη πλειοψηφία) πέρασε η δύστοκη απόφαση από τα Κοινοβούλια των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης - δηλαδή του Βελγίου, της Ισπανίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Εσθονίας και Κύπρου. Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι σχετικές διαδικασίες στη Μάλτα, την Ολλανδία και τέλος τη Σλοβακία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στη Σλοβακία ( το πλέον πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης) έχει εγερθεί μεγάλη πολεμική από το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού SaS εναντίον του μηχανισμού βοήθειας - «δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε τις αποφάσεις των άλλων χωρών, όμως δεν γίνεται αυτές να κοστίζουν ακόμη κι ένα σεντ στους συμπολίτες μας», υποστηρίχθηκε σχετικά.


«Ευεργετηθήκατε από το ευρώ» υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι είναι «κρίσιμο», ο μηχανισμός EFSF να υποστηριχθεί «από όλες, επαναλαμβάνω, όλες, τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ