ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια σύνοδος για τρεις σήμερα στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2012, 07:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μια σύνοδος για τρεις σήμερα στις Βρυξέλλες
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, δεν θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά στο Eurogroup σήμερα. Μετά από την εσπευσμένη εκπλήρωση όλων των ελληνικών δεσμεύσεων, το Eurogroup αναμένεται να δώσει την έγκριση του για την εκταμίευση του νέου δανείου, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν τόσο το PSI όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Οι ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, δεν θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά στο Eurogroup σήμερα. Μετά από την εσπευσμένη εκπλήρωση όλων των ελληνικών δεσμεύσεων, το Eurogroup αναμένεται να δώσει την έγκριση του για την εκταμίευση του νέου δανείου, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν τόσο το PSI όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ενδιαφέρον κομμάτι για την Ελλάδα θα παιχτεί λοιπόν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρόντος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θα δούμε, αν ο Λουκάς Παπαδήμος αποφασίσει να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες και μπει στον πειρασμό να μην αφήσει το Βενιζέλο μόνο του.

Ο Γιούνκερ πάντως, σηματοδότησε χθες ότι αυτή η απόφαση αναμένεται θετική, λέγοντας ότι «Η πρώτη δόση του νέου προγράμματος διάσωσης προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου». Προϋπόθεση γι’ αυτό βέβαια είναι, η Ελλάδα που έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπονταν για το Φεβρουάριο, να κάνει το ίδιο τον Μάρτιο.  

Για το Λουκά Παπαδήμο, το σημαντικότερο κομμάτι  αυτού του ταξιδιού ολοκληρώθηκε στη συνάντηση με τον Μπαρόζο και τους αρμοδίους για την ανάπτυξη Επιτρόπους, που είχε τρια θέματα αιχμής.

Την ενίσχυση της απασχολήσης των νέων και της νεανικής επιχειρηματικότητας, την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων και τη δυνατότητα της Ελλάδας να απορροφήσει αδιάθετα κονδύλια από το κοινωνικό ταμείο της Ένωσης. Αν και επρόκειτο για μια καθαρά τεχνική συζήτηση ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι περιμένει άμεσα αποτελέσματα σύντομα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης από κοινοτικά κονδύλια και το ξεμπλοκάρισμα των έργων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, κάποια από αυτά να ξεκινήσουν πριν από τη λήξη της θητείας του.
 
Ο Μπαρόζο θα πρέπει τώρα να κάνει αναφορά σε αυτά που συμφωνήθηκαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής, στην οποία άλλωστε  δεσπόζουν κάθε Μάρτιο θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης. Το σημαντικότερο κομμάτι ωστόσο αυτής της Συνόδου, που θα ήταν η ενίσχυση των κονδυλίων των μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM ακυρώθηκε. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης δεν θα γίνει, επειδή η Γερμανία κρίνει ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα για την χρηματοδοτική αναβάθμιση των δύο μηχανισμών. Με την Ιταλία και την Ισπανία να μην κινδυνεύουν άμεσα, θεωρεί ότι διαθέτει αυτήν την πολυτέλεια.  

Από όλους τους Έλληνες πολιτικούς που βρίσκονται στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες πάντως, τις πιο σημαντικές συναντήσεις θα τις έχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα συναντηθεί στο περιθώριο του ΕΛΚ με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αν και δεν θα είναι εύκολη, αυτή η συνάντηση δείχνει ότι ο πάγος σπάει στις σχέσεις του κ. Σαμαρά με το Βερολίνο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αρχηγός  της ΝΔ έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του ως επικεφαλής του ισχυρότερου αστικού σχηματισμού στην Ελλάδα.            

Θέμης Δαγκλής 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr