ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπουτσής: Το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε από λαϊκό κίνημα σε club στελεχών εξουσίας

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2012, 16:58 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπουτσής: Το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε από λαϊκό κίνημα σε club στελεχών εξουσίας
Facebook Twitter Whatsapp
Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής,  ξεκαθάρισε τις πολιτικές του θέσεις ενόψει των εκλογών εντός ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου αρχηγού διευκρινίζοντας ότι «οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το κόμμα του «μεταλλαγμένο».
Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής,  ξεκαθάρισε τις πολιτικές του θέσεις ενόψει των εκλογών εντός ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου αρχηγού διευκρινίζοντας ότι «οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε», ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το κόμμα του «μεταλλαγμένο». Όπως ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και πολλά χρόνια που βρίσκεται σε μια διαρκή μετάλλαξη. Σε μια διαρκή μετάλλαξη από ένα μεγάλο μαζικό λαϊκό κίνημα σε ένα εκλογικό μηχανισμό, στην πραγματικότητα ένα club στελεχών εξουσίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, αυτό πρέπει να τελειώνει, πρέπει να βάλουμε οριστικά ένα τέλος».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπουτσής τόνισε μεταξύ άλλων, «η συζήτηση και η αγωνία για την εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια υπήρχε πάντοτε. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι στιγμές είναι δραματικές για τη χώρα, όπως επίσης και για όλους μας. Tα διλήμματα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις είναι βασανιστικές, η αγωνία μεγάλη. Και η απόφαση πάρα πολύ ισχυρή όλων μας όσων μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες απόψεις για να δώσουμε αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη για το ΠΑΣΟΚ, για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και φυσικά για την πολιτική ζωή του τόπου. 


Το μνημόνιο είναι μια σταθερή δέσμευση της χώρας την οποία οφείλουμε να την υλοποιήσουμε. Με βάση αυτές τις δεσμεύσεις, η χώρα σήμερα διαπραγματεύεται το «κούρεμα» που είναι και η μεγαλύτερη ρύθμιση δημοσίου χρέους στην παγκόσμια ιστορία. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Με βάση αυτές τις αποφάσεις η χώρα στάθηκε όρθια μετά από 2 χρόνια σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε σαφείς για να μην δημιουργούμε συγχύσεις. Η Ευρώπη δεν τελειώνει με την τρόικα, ούτε το μνημόνιο βάζει ταφόπλακα στην πολιτική στην Ελλάδα. Αυτή η παραδοχή είναι όχι μόνο αδιέξοδη, αλλά από πολιτικής απόψεως σημαίνει υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Εγώ δεν τη δέχομαι.

Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και πολλά χρόνια που βρίσκεται σε μια διαρκή μετάλλαξη. Σε μια διαρκή μετάλλαξη από ένα μεγάλο μαζικό λαϊκό κίνημα σε ένα εκλογικό μηχανισμό, στην πραγματικότητα ένα club στελεχών εξουσίας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, αυτό πρέπει να τελειώνει, πρέπει να βάλουμε οριστικά ένα τέλος. Γι’ αυτό βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αντιμάχομαι τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο ΚΟΔΗΣΟ, ένα άνευρο δηλαδή και αφυδατωμένο μικρό και καθαρό σχηματισμό του μεσαίου χώρου το οποίο θα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα και δεκανίκι των κεντροδεξιών σεναρίων. Ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ δεν το δέχομαι.

Συνεχίζω να επιμένω στην ουσία της δημοκρατίας και στην ελεύθερη έκφραση των πολιτών μέσα από εκλογές που είναι η κορυφαία στιγμή της λαϊκής κυριαρχίας. Και επιπλέον γιατί αντιμάχομαι ένα ΠΑΣΟΚ με βαρόνους και βαρονίες, με αποφάσεις των αυτοαποκαλούμενων κορυφαίων, με διευθετήσεις παρασκηνίων. Ενα ΠΑΣΟΚ το οποίο συμβιβάζεται στα δημοσκοπικά ευρήματα και στην πραγματικότητα στερεί από τα στελέχη του, από τον ίδιο τον πολίτη, από τον ελληνικό λαό να πάρει τις τύχες και τις αποφάσεις στα χέρια του. Ε, λοιπόν αυτό το ΠΑΣΟΚ το οποίο για πολλά χρόνια μέσα από αυτές τις λογικές κατέστη ένα συνονθύλευμα μικρών και μεγάλων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, αυτό το ΠΑΣΟΚ στη δική μου συνείδηση έχει γίνει οριστικά αποκρουστικό και όπου υπάρχει θέλω να το γκρεμίσω.

 Φυσικά και πρέπει να συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα και  μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό το λόγο γίνονται και οι εκλογές, προκειμένου ο ίδιος ο πολίτης να αποφασίσει ποιος θέλει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα, να αποτιμήσει την προσφορά του κάθε κόμματος, να εκτιμήσει τις προτάσεις των προγραμμάτων των κομμάτων και από εκεί και πέρα να δείξει ποιον προσανατολισμό θέλει να έχει η χώρα.

Εγώ πιστεύω σε ένα καθαρό προσανατολισμό, προοδευτικό στην διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας στη χώρα μας. Πιστεύω επίσης σε ένα πολιτικό πρόγραμμα το οποίο διευρύνει συνεχώς τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της χώρας. Και για να διαπραγματεύεται η χώρα με αξιοπιστία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρνει αποτελέσματα όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr