ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπεριάτος: Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 20:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπεριάτος: Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος
Facebook Twitter Whatsapp
Απέκλεισε το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος πρώην ο τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών , Σταύρος Μπεριάτος κατά την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή η οποία διερευνά το έλλειμμα του 2009.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος πρώην ο τμηματάρχης του Τμήματος Γενικής Κυβέρνησης και Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών , Σταύρος Μπεριάτος κατά την κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή η οποία διερευνά το έλλειμμα του 2009.

Ο κ. Μπεριάτος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ή και ο ίδιος ο Πρόεδρος θα μπορούσαν να παρεμβαίνουν τόσο στην μεθοδολογία, όσο και στην επεξεργασία στοιχείων για την διαμόρφωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεριάτο, οι επεμβάσεις του Γεωργίου δεν είχαν να κάνουν με ζητήματα μεθοδολογίας, ή με οδηγίες όσον αφορά στον τρόπο εργασίας της στατιστικής αρχής, παρά μόνο με υποδείξεις του να συνεργάζονται με την Eurostat και να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Μπεριάτος υποστήριξε στην κατάθεση του ότι από πλευράς πολιτικής ηγεσίας δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στη διαμόρφωση της πρόβλεψης για 12,7% έλλειμμα τον Οκτώβρη του 2009.

Αναφερόμενος στη μεθοδολογία για την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων είναι καθορισμένη, υπογράμμισε ότι αυτή είναι δεσμευτική από τους Κανονισμούς που την προβλέπουν και δεν μπορεί να παρέμβει και ούτε παρενέβη κανένας επικεφαλής της στατιστικής αρχής ή πολιτικό πρόσωπο και ούτε θα μπορούσε να παρέμβει.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 6%, η πρόβλεψη της 21.10.2009 για έλλειμμα 12,7% για πρώτη φορά έγινε με τρόπο μεθοδολογικά σωστό και με την ουσιαστική συμμετοχή της στατιστικής υπηρεσίας, η οποία παρείχε την τεχνογνωσία της, άγγιξε το 12,7%».

Δύο πρώην διοικητές Ταμείων κατέθεσαν στην Εξεταστική

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Κωνσταντίνος Παπαθανασίου κατέθεσαν την Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες εκτίναξης του ελλείμματος του 2009. Και οι δύο πρώην επικεφαλής των Ταμείων μίλησαν για τις αναγκαίες ενισχύσεις που έλαβαν τα ταμεία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και το πώς αυτές ενδεχομένως επηρέασαν το έλλειμμα.

Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι δύο ημέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας Γ.Παπαθανασίου, ότι η κυβέρνηση «είχε αποφασίσει να εκδώσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 4,5 δισ. που θα έδινε στο ΙΚΑ έναντι των οφειλομένων 7,5 δισ. που είχε το κράτος προς το Ίδρυμα». Εντούτοις, η διαδικασία αυτή «πάγωσε» λόγω των εκλογών.

Μετά τις εκλογές, «όταν έθεσα υπόψη του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, την επιστολή του προκατόχου του, ήταν ενημερωμένος. Μου είπε 'αυτό θα το δούμε στο μέλλον. Για την ώρα θα χρηματοδοτηθείς με ρευστό'. Πράγμα και το οποίο έγινε» πρόσθεσε ο κ. Αμπατζόγλου. Για το τελευταίο 4μηνο του 2009 το ΙΚΑ χρειάστηκε έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. πλάι στην τακτική χρηματοδότηση των 2,6 δισ. Οι τρεις δόσεις που επιμερίζονται στην περίοδο Παπακωνσταντίνου, έχουν γίνει σε ρευστό, επηρεάζοντας το έλλειμμα.

Συνολικά, όπως παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει επιβαρυνθεί απ' τα ασφαλιστικά ταμεία το 2009 κατά 0,68%.

Ερωτηθείς αν μπορούσε να πράξει διαφορετικά ο τότε υπουργός, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου κατέθεσε πως οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον ΟΑΕΕ από τον Γ.Παπακωνσταντίνου κατά το τελευταίο δίμηνο του 2009, ήσαν «μονόδρομος» και δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε προσπάθεια τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος.

Με μια εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ο ΟΑΕΕ χρειαζόταν περί το 1,2 δισ. κάθε χρόνο για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του - τα μισά απ' τα οποία εγγράφονταν στον κρατικό Προϋπολογισμό ως κρατική επιχορήγηση. Τα υπόλοιπα, δίνονταν στον ΟΑΕΕ ως έκτακτη ανάγκη.

«Το 2009 ζητήσαμε επιχορήγηση 770 εκ. και στον Προϋπολογισμό γράφτηκαν 320 εκ. Ήταν μια πάγια τακτική αυτή που ερχόταν από παλιά, από πριν. Πάντα δηλαδή, έγραφαν λιγότερα στον Προϋπολογισμό, απ' όσες ήταν οι πραγματικές ανάγκες» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

Πηγή: newpost.gr/tanea.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr