ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρωμα εκλογών φέρνει η δημοσιοποιήση του Προεδρικού Διατάγματος

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2012, 17:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άρωμα εκλογών φέρνει η δημοσιοποιήση του Προεδρικού Διατάγματος
Facebook Twitter Whatsapp
Δημοσιεύθηκε σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα με την κωδικοποιήση της εκλογικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις οποίες  οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν αναλλοίωτες και, παρά τον «Καλλικράτη», εξακολουθούν να ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομών, με εξαίρεση βεβαίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Δημοσιεύθηκε σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα με την κωδικοποιήση της εκλογικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις οποίες  οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν αναλλοίωτες και, παρά τον «Καλλικράτη», εξακολουθούν να ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομών, με εξαίρεση βεβαίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Οι εκλογές θα διενεργηθούν για πρώτη φορά με τον εκλογικό νόμο που ψηφίσθηκε επί ΝΔ και καταρτίσθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και σύμφωνα με τον οποίο το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 50 έδρες αντί για 40 που ίσχυε έως τώρα ανεξαρτήτως της διαφοράς από το δεύτερο. 

Για την κατανομή εδρών ισχύει η απλή αναλογική και οι έδρες κατανέμονται με βάση τις ψήφους που λαμβάνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας.

Υψηλός, παρά ταύτα, διατηρείται και με το «νόμο Παυλόπουλου» ο πήχης της αυτοδυναμίας. Για να σχηματίσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 37%. Όσο περισσότερα μάλιστα κόμματα υπερβαίνουν το φράγμα του 3% και μπαίνουν στη Βουλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr