ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ημερομηνία των εκλογών και ο νέος ΥΠΟΙΚ στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου – Σαμαρά

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2012, 22:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ημερομηνία των εκλογών και ο νέος ΥΠΟΙΚ στο επίκεντρο της συνάντησης Παπαδήμου – Σαμαρά
Facebook Twitter Whatsapp
Μια σειρά νομοθετημάτων που κρίνονται ως προαπαιτούμενα προκειμένου κλείσουν οι εκκρεμότητες που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, θα κρίνουν τελικώς την ακριβή ημερομηνια προσφυγής στην κάλπη. Αυτό ήταν κατά πληροφορίες και το κεντρικό θέμα της συνάντησης Παπαδήμου- Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μια σειρά νομοθετημάτων που κρίνονται ως προαπαιτούμενα προκειμένου κλείσουν οι εκκρεμότητες που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, θα κρίνουν τελικώς την ακριβή ημερομηνια προσφυγής στην κάλπη. Αυτό ήταν κατά πληροφορίες και το κεντρικό θέμα της συνάντησης Παπαδήμου- Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι δεδομένο ότι από την Συγγρού καταγράφεται ενόχληση για τις προσπάθειες που εκ νέου επιχειρούνται από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, να ψηφιστούν νομοσχέδια το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει συμφωνηθεί από κοινού και από τις δύο πλευρές.

Τελευταίο κρούσμα το νομοσχέδιο Ρέππα το οποίο μπλοκαρίστηκε από την ΝΔ καθώς, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της μείωσης των οργανικών δομών εντάσσονταν και οι ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ γεγονός που θα προκαλούσε αναστάτωση στο σύστημα διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (π.χ. ενέργεια, περιβάλλον).

Απέναντι στην επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, στελέχη της ΝΔ αντιτείνουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα πρέπει να προχωρήσει, αλλά δεν είναι προαπαιτούμενο να έχει ολοκληρωθεί προτού κλείσει η Βουλή και προκυρηχθούν εκλογές.

Αντιθέτως, απαραίτητα είναι τα πολυνομοσχέδια των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών. Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένων των περίπου δύο εβδομάδων που υπολείπονται μέχρι το φημολογούμενο κλείσιμο της Βουλής στις 6 Απριλίου, ο χρόνος επαρκεί για τα δύο αυτά νομοσχέδια.

Ως εκ τούτου, η 29η Απριλίου παραμένει ως η επικρατέστερη ημερομηνία προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς πάντως αυτή τη στιγμή να έχει φύγει από το τραπέζι και η 6η Μαΐου –ημερομηνία που πάντως θεωρείται «προβληματική» λόγω του ότι θα έχει η προηγηθεί η Πρωτομαγιά, που δεν αποκλείεται να αποτελέσει αιτία μαζικών διαδηλώσεων και, πιθανώς, επεισοδίων.

Το έτερο θέμα που απασχόλησε εντόνως τη συνάντηση Παπαδήμου- Σαμαρά είναι η διάδοχη κατάσταση στο υπουργείο Οικονομικών. Λόγω συμβολισμού είχνει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο ο Πρωθυπουργός. Στην επιλογή Γιαννίτση η Συγγρού δε διάκειται αρνητικά μεν, επισημαίνεται όμως κάποιος προβλημτισμός αναφορικά με τις καραμπόλες που μπορεί να προκληθούν.

Ο κ. Γιαννίτσης αναμένεται να διατηρήσει το πόστο του στο Υπουργείο Εσωτερικών και κατά την προεκλογική περίοδο, ως υπηρεσιακός Υπουργός. Ήδη άλλωστε, περίπου στο μισό χρόνο από το τετράμηνο που ο κ. Γιαννίτσης βρίσκεται στο εν λόγω πόστο, προετοιμάζεται παράλληλα και ο μηχανισμός για την εκλογική διαδικασία και τυχόν αλλαγή πιθανώς προκαλούσε κλυδωνισμούς.

Η τρίτη επιλογή, αυτή του στενού οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελλη δείχνει να κολλάει στο γεγονός ότι δε συγκεντρώνει την απαραίτητη εμπειρία για να «τρέξει» το υπουργείο στο λιγοστό διάστημα που απομένει.

Ως εκ τούτου, η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει υπέρ της αναβάθμισης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, για τον οποίον –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newpost.gr- η Συγγρού δε δείχνει να έχει πρόβλημα.

Πάνος Ρασσιάς

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr