ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ρεσάλτο» των Ελλήνων Πειρατών στους καναπέδες της αδιαφορίας!

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2012, 07:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Ρεσάλτο» των Ελλήνων Πειρατών στους καναπέδες της αδιαφορίας!
Facebook Twitter Whatsapp
Συνέντευξη στον Άγγελο Ανδρέου

Μπορεί ένα κόμμα με το όνομα Πειρατές να διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο και να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας; Μάλλον ναι, αν κρίνουμε από τη συζήτηση που είχε το newpost.gr με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος, Ανέστη Σαρμουκασίδη, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα πως το Κόμμα των Πειρατών είναι ένα κόμμα του 21ου αιώνα.
Συνέντευξη στον Άγγελο Ανδρέου

Μπορεί ένα κόμμα με το όνομα Πειρατές να διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο και να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας; Μάλλον ναι, αν κρίνουμε από τη συζήτηση που είχε το newpost.gr με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος, Ανέστη Σαρμουκασίδη, ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα πως το Κόμμα των Πειρατών είναι ένα κόμμα του 21ου αιώνα. Λόγια που ήρθαν να επιβεβαιωθούν από την χθεσινή δημοσκόπηση του «αδελφού» κόμματος της Γερμανίας, όπου αναδείχθηκε το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα με ποσοστό 13% εκτοπίζοντας τους Οικολόγους Πράσινους.

Οι Έλληνες Πειρατές λοιπόν έχουν τα εχέγγυα της πορείας των ευρωπαϊκών κόμμάτων και μια σοβαρή προοπτική να αναδειχθούν σε μετρήσιμη δύναμη στην Ελλάδα. Η προοπτική αυτή όμως θα εξαρτηθεί τόσο από το πόσο καλά θα χειριστούν την ευρωπαϊκής τους «κληρονομια» όσο και από τις εγχώριες πολιτικές συγκυρίες.

 «Θέλουμε να σηκώσουμε τους νέους από τους καναπέδες» 

«Το Κόμμα των Πειρατών της Ελλάδας υπάρχει από τις 14 Ιανουαρίου 2012. Στις 10 Φλεβάρη αναγνωριστήκαμε επισήμως από τον Άρειο Πάγο και μέχρι στιγμής έχουμε 750 μέλη σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει στο newpost.gr ο Ανέστης Σαρμουκασίδης και συνεχίζει: «Η πρώτη - αποτυχημένη - προσπάθεια έγινε το 2009, όμως πριν από τρεις περίπου μήνες καταφέραμε να ιδρύσουμε το κόμμα. Να ξεκαθαρίσουμε πως στους Έλληνες Πειρατές δεν υπάρχει πρόεδρος και αυτό μετά από απόφαση όλων των μελών. Υπάρχουν μόνο υπεύθυνοι σε διάφορους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Όλοι έχουμε τις δουλειές μας, κανείς δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός».

Να σημειωθεί πως οι Έλληνες Πειρατές έχουν το «μεγαλύτερο» μέσο όρο ηλικίας από πολλά από τα αδελφά κόμματα στην Ευρώπη:

«Ο μέσος όρος μας είναι γύρω στα… 36», λέει στο newpost.gr ο κ. Σαρμουκασίδης: ««Να φανταστείτε εγώ, που τώρα είμαι 42 σε δέκα χρόνια μπορεί να είμαι από τους "παπούδες" του κινηματος!».

Με την αφορμή αυτή λοιπόν, προσπαθήσαμε να "στριμώξουμε" τον κ. Σαρμουκασίδη: «Δηλαδή, οι Πειρατές δεν απευθύνονται σε μεγάλες ηλικιακά ομάδες…».

Αλλά η απάντηση του ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: «Όχι. Εμείς είμαστε εδώ για να σηκώσουμε τους νέους από τους καναπέδες. Δυστυχώς τα νέα παιδιά στην Ελλάδα δεν ασχολούνται με την πολιτική, αδιαφορούν για τις εκλογές. Και αυτός είναι ο στόχος μας: Να ψηφίσουν τους εαυτούς τους. Γι' αυτό και το σύνθημα μας είναι "Ψήφισε εσένα". Ο καθένας μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα με τους Πειρατές, με πλήρη διαφάνεια».

Τελικά όμως τι είναι οι Πειρατές; Αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι ή ακραίοι; «Τίποτε από όλα αυτά], εξηγεί στο newpost.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας των Πειρατών: «Θεωρούμε αυτές τις ιδεολογίες ξεπερασμένες. Τα μέλη έχουν ψηφίσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο παρελθόν. Ένα αστείο περιστατικό ήταν η στιγμή που δύο από τα μέλη μας ο ένας πρώην κεντροδεξιός και ο άλλος πρώην κεντροαριστερός που στο παρελθόν είχαν διαπληκτιστεί, βρέθηκαν ξαφνικά στο ίδιο κόμμα!».

Ένα πράγμα όμως θέλει να ξεκαθαρίσει το Κόμμα Πειρατών, μιας και στις εθνικές εκλογές στις 6 Μαϊου θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε ψηφοδέλτια τους στα εκλογικά κέντρα: «Δεν είμαστε ένα κόμμα συγκυριακό. Δεν δημιουργήσαμε τους Πειρατές, όπως άλλοι - ονόματα ας μην πούμε - , για να υποδυθούμε τους αντιμνημονιακούς σωτήρες. Είμαστε ένα κόμμα που δημιουργήθηκε τον 21ο αιώνα, για να λειτουργήσει τον 21ο αιώνα».

Οι προτάσεις των Πειρατών

Και μιας και αναφερθήκαμε στην επίμαχη λέξη: "μνημόνιο". Σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης, τι προτείνουν ακριβώς οι Πειρατές; Ο Ανέστης Σαρμουκασίδης επισημαίνει στο newpost.gr:

«Ξέρετε, οι Έλληνες Πειρατές έφεραν το κεφαλαίο της Οικονομίας στο προσκήνιο. Υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές που ακολουθούν όλα τα κόμματα των Πειρατών της Ευρώπης, ωστόσο κάθε χώρα προσθέτει τα θέματα που έχει ανάγκη να επιλύσει. Σε μας είναι η οικονομία. Εμείς προτείνουμε δύο πράγματα που ίσως ακούγονται εν πρώτοις ότι δεν έχουν σχέση με την οικονομία. Το πρώτο είναι η πλήρης διαφάνεια στο κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο, ενώ θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς το ήδη ενεργό πρόγραμμα της Διαύγειας. Επιπλέον, εμείς μιλάμε για πραγματικά Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ένα δικαστικό σώμα που δεν ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό. Αν προσθέσετε σε αυτά και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουγών, όπου ο κάθε υπουργός θα δικάζεται και θα κρίνεται όπως όλοι οι πολίτες, αυτόματα έχουμε τελειώσει με τη διαφθορά.

Ξέρετε, από τη στιγμή που όλες οι διαδικασίες θα βρίσκονται σε κοινή θέα, και στην ουσία αποτρέπεις κάθε είδους διαφθοράς στο δημόσιο, αυτόματα εξοικονομείς 15 δισ. ευρώ το χρόνο. Το δεύτερο είναι η άμεση δημοκρατία. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Σε καντόνια της Ελβετίας όπου εφαρμόζεται Αμεση Δημοκρατία έχουμε κατά 12% χαμηλότερους προϋπολογισμούς έργων, σε σχέση με τα καντόνια που αυτό δεν εφαρμόζεται. Εκεί λοιπόν, όταν ένα έργο που είναι να γίνει υπερβαίνει το κόστος τίθεται σε δημοψήφισμα όπου περιγράφονται αναλυτικά τα έξοδα. Σας πληροφορώ ότι το 85% των δημοτών ψηφίζει "ναι" στην ανέγερση του έργου, όμως αυτόματα λόγω της κίνησης αυτής ο προϋπολογισμός του έργου μειώνεται κατά 12%. Ξέρετε, η διαφθορά και η διαφάνεια είναι η βάση στην οικονομία. Και για να αλλάξεις τα πράγματα, πρέπει να ξεκινήσεις από τα θεμέλια». 

Οι τέσσερις βασικές αρχές των Πειρατών

Όμως δεν είναι μόνο το θέμα της οικονομίας. Αναφέρθηκαμε αναλυτικά στις τέσσερις βασικές αρχές που έχουν υιοθετήσει οι Ευρωπαίοι Πειρατές και που έχουν υιοθετήσει με ανοιχτή ψηφοφορία οι Έλληνες εκπρόσωποι τους. «Κάθε κόμμα έχει περίπου 20 με 25 αρχές που προσαρμόζουν στις δικές τους ανάγκες», λέει στο newpost.gr ο κ. Σαρμουκασίδης. «Υπάρχουν όμως τέσσερις βασικές αρχές που ακολουθούν όλοι:

1. Όπως είπαμε, διαφάνεια στο δημόσιο

2. Η αναμόρφωση του copyright. Σε αυτόν το τομέα υπάρχει μια θεοπάλαβη λογική εδώ και 70 χρόνια! Οι εταιρείες εισπράττουν έσοδα για πνευματικά δικαιώματα ακόμα και τρεις γενιές μετά. Χρειάζεται να γίνει τροποποίηση άμεσα σε αυτόν τομέα.

3. Να υπάρξει νομοθεσία στις πατέντες. Θα πρέπει να γίνει περιορισμός για παράδειγμα στις πατέντες που αφορούν στα φάρμακα, ενώ είναι αδιανόητο να υπάρχει κάτι τέτοιο για το DNA, για ζωντανούς οργανισμούς.

4. Η κατοχύρωση και ο σεβασμός όλων των συνταγματικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων». 

Και λίγα λόγια για το τέλος...

Φαίνεται ότι το Κόμμα Πειρατών ήρθε με θέσεις και ιδέες και ήρθε για να μείνει. Είναι βέβαια στο χέρι του να διαδώσει το μήνυμα, που όπως οι ίδιοι λένε στο newpost.gr θα διαδοθεί αποκλειστικά μέσω Internet. Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί μια… «πειρατική απόβαση», όπως τη δέχθηκαν πολίτες σε άλλες χώρες της Ευρώπης…

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr