ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ «καίγεται» για να σχηματιστεί κυβέρνηση

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2012, 10:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ΝΔ «καίγεται» για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp
Οδυνηρές προσπάθειες αναστροφής του κλίματος σε κοινωνία, εκλογική βάση και κοινοβουλευτική ομάδα καταβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας τη συσπείρωση στελεχών και – κατά συνέπεια- εκλογέων, ώστε να διεκδικήσει αυξημένα ποσοστά στην περίπτωση που οι διαδικασίες οδηγήσουν σε αδιέξοδο και οι νέες εκλογές αποτελέσουν μονόδρομο.
Οδυνηρές προσπάθειες αναστροφής του κλίματος σε κοινωνία, εκλογική βάση και κοινοβουλευτική ομάδα καταβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας τη συσπείρωση στελεχών και – κατά συνέπεια- εκλογέων, ώστε να διεκδικήσει αυξημένα ποσοστά στην περίπτωση που οι διαδικασίες οδηγήσουν σε αδιέξοδο και οι νέες εκλογές αποτελέσουν μονόδρομο. Δεδομένου ότι το έργο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο –λόγω του πολύ αρνητικού κλίματος που έχουν διαμορφώσει τα πολλαπλά στρατηγικά λάθη του προέδρου της ΝΔ και των επιτελών του- κεντρική προτεραιότητα για τον Α. Σαμαρά παραμένει η εξάντληση κάθε προσπάθειας προκειμένου να συγκροτηθεί κυβερνητικό σχήμα, συναποτελούμενο από την ευρύτερη δυνατή κομματική συμμετοχή.

Αυτή άλλωστε –πέραν της ρεαλιστικής προσέγγισης- είναι και η ανάγνωση του μηνύματος της κάλπης από τα στελέχη της Συγγρού.

Και προς την κατεύθυνση αυτή εντείνεται και η επιχειρηματολογία τους, βλέποντας τις «αντιμνημονιακές» δυνάμεις να επιχειρούν να διαμορφώσουν την αντίληψη στην κοινωνία ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκλογέων καταδίκασαν τους εκπροσώπους του μνημονίου (αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά δυνάμεων, «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών», εντός και εκτός Βουλής, εμφανίζεται απόλυτη ισορροπία με την κάθε πλευρά να συγκεντρώνει το 39% των ψήφων).

Αντιμέτωπος ωστόσο με το ενδεχόμενο να μην καρποφορήσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, ο Α. Σαμαράς επιδιώκει, αφ’ ενός με το δειλό άνοιγμα στις δυνάμεις του κεντροδεξιού μετώπου και αφ’ ετέρου με τον προσδιορισμό ιδεολογικών χαρακτηριστικών –ευρωπαϊκής δεξιάς με αντιευρωπαϊκή αριστερά- στην αντιπαράθεση, να περιχαρακώσει τη μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που συγκεντρώνουν συντηρητικά αντανακλαστικά –τους λεγόμενους «νοικοκυραίους».

Χωρίς ακόμη να έχουν αποκρυσταλλωθεί οι ισορροπίες, το θετικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας –όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές- είναι ότι έχει ανοίξει ο διάλογος, έστω και παρασκηνιακά και συνεπώς υπάρχει ενδεχόμενο να διαμορφωθεί πεδίο συνεννόησης. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Ειδικά μάλιστα όταν φαίνεται ότι ο κ. Καρατζαφέρης προσβλέπει σε ανάκτηση ψηφοφόρων από την «Χρυσή Αυγή» στην περίπτωση νέας κάλπης, ο κ. Καμμένος –επί προσωπικού- έχει κόψει κάθε περιθώριο συζήτησης, ο κ. Μάνος συγκεντρώνει ετερόκλητα πολιτικά χαρακτηριστικά λόγω της πολιτικής του διαδρομής ενώ ο κ. Τζήμερος έχει κλείσει την πόρτα σε όλους τους «επαγγελματίες της πολιτικής» όπως επιμένει να τους αποκαλεί.

Υπό τα διαμορφούμενα δεδομένα αλλά και με τις παραινέσεις βουλευτών και στελεχών (Μ. Βαρβιτσιώτης, Ευ. Αντώναρος) να υπάρξει έκτακτο Συνέδριο πριν από τις διαφαινόμενες νέες εκλογές, με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή (άτυπη καθ’ όσον η Βουλή δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη σε Σώμα ώστε να ορκιστούν και οι βουλευτές) συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί.


Πάνος Ρασσιάς 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις