ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μισάνοιχτη πόρτα σε κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων με «φαβορί» Κουβέλη

Δημοσίευση 10 Μαΐου 2012, 16:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μισάνοιχτη πόρτα σε κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων με «φαβορί» Κουβέλη
Facebook Twitter Whatsapp
Αμυδρές ελπίδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τριών ή τεσσάρων κομμάτων άρχισαν να διαφαίνονται λίγες ώρες πριν αρχίσει ο κύκλος διερευνητικών εντολών του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι αρχηγοί «ιδρώνουν» στην πολιτική σκακιέρα, τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν να εκτιμούν ότι μισανοίγει η «πόρτα», ώστε να επέλθει συμφωνία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αμυδρές ελπίδες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τριών ή τεσσάρων κομμάτων άρχισαν να διαφαίνονται λίγες ώρες πριν αρχίσει ο κύκλος διερευνητικών εντολών του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι αρχηγοί «ιδρώνουν» στην πολιτική σκακιέρα, τα κομματικά επιτελεία αρχίζουν να εκτιμούν ότι μισανοίγει η «πόρτα», ώστε να επέλθει συμφωνία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο διερευνητικός κύκλος Βενιζέλου, εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει στη λείανση των διαφορών και την εξεύρεση λύσης. Όπως λέγεται, παρά τις διαφωνίες, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης τεσσάρων κομμάτων: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης.

Επειδή όμως κυβέρνηση με συμφωνία σε ένα θέμα δεν μπορεί να υπάρξει, άπαντες οφείλουν να βάλουν νερό στο κρασί τους, καθώς θα κληθούν να συναινέσουν σε σημεία που έχουν προτείνει οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Και στην οικονομία και στα θεσμικά ζητήματα. Σε αυτή την περίπτωση, αν και από τη ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι ουδεμία βολιδοσκόπηση έχει υπάρξει, φαβορί για τη θέση του Πρωθυπουργού θεωρείται ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Ενδεχομένως και γιατί πληροί τα χαρακτηριστικά ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση που απαιτείται. Ζητούμενο αποτελεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Του μόνου κόμματος που δείχνει και από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα να μην «καίγεται» για νέες εκλογές, έστω και αν πιέζεται από την κοινωνία- όχι και από τους ψηφοφόρους του.

Αντιθέτως, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζονται ως πιο θερμοί για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης. Η συμμετοχή του κ. Πάνου Καμμένου δεν θεωρείται πιθανή, λόγω της εμμονής των ΑΝ.ΕΛ σε σειρά θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την ανελαστική του στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετάσχει, οι ελπίδες σχηματισμού κυβέρνησης τριών κομμάτων ελαχιστοποιούνται, αλλά εκτιμάται ότι δεν μηδενίζονται- λογικά με άλλο Πρωθυπουργό. ¨Όλα θα κριθούν στη διάσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Κάρολος Παπούλιας- λένε, δείχνει ότι βιάζεται.

Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα πριν την κοινή συνάντηση να προηγηθούν συναντήσεις του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά μόνας. Ότι και αν συμβεί, εκτιμάται ότι συμφωνία- αν υπάρξει, δεν θα επιτευχθεί στην πρώτη κοινή σύσκεψη. Ίσως χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη…


Πάνος Ρασσιάς 

Σχετικά Θέμα:

Ένα «ναι» πριν την πρωθυπουργία ο Φώτης Κουβέλης, αλλά με οικουμενική κυβέρνηση

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr