ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε αρχηγοί, πέντε στρατηγικές, μία κάλπη

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2012, 07:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πέντε αρχηγοί, πέντε στρατηγικές, μία κάλπη
Facebook Twitter Whatsapp
Τελικά μόνον σύντομη δεν θα είναι η προεκλογική περίοδος. Αντιθέτως θα είναι από τις πιο μακρές, με μόνη διαφορά ότι πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Μια πριν και μια μετά την 6η Μαΐου, γεγονός που δίνει στα κόμματα την ευκαιρία να  αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το μήνυμα των εκλογών- όπως το ερμήνευσε το καθένα. Κοινός τόπος του συνόλου σχεδόν των κομμάτων, αποτελεί πλέον η εκτίμηση ότι το Μνημόνιο πρέπει να αλλάξει. Οι επιμέρους πολιτικές όμως, παραμένουν διαφορετικές.
Τελικά μόνον σύντομη δεν θα είναι η προεκλογική περίοδος. Αντιθέτως θα είναι από τις πιο μακρές, με μόνη διαφορά ότι πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Μια πριν και μια μετά την 6η Μαΐου, γεγονός που δίνει στα κόμματα την ευκαιρία να  αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το μήνυμα των εκλογών- όπως το ερμήνευσε το καθένα. Κοινός τόπος του συνόλου σχεδόν των κομμάτων, αποτελεί πλέον η εκτίμηση ότι το Μνημόνιο πρέπει να αλλάξει. Οι επιμέρους πολιτικές όμως, παραμένουν διαφορετικές. Η ΝΔ προτάσσει το δίλημμα «δεξιά ή αριστερά», κατηγορώντας ταυτοχρόνως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Απώτερος σκοπός της ΝΔ είναι να συσπειρώσει όλες τις κεντροδεξιές δυνάμεις, εντός και εκτός βουλής και να παραμείνει πρώτο κόμμα αυξάνοντας τη δύναμή του.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση που θα τύχει η πρόταση Σαμαρά. Κυρίως αν υπάρξει συμφωνία με τη Ντόρα Μπακογιάννη- κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό. 

Ωστόσο η πρόταση για επανένωση της κεντροδεξιάς έχει αποδέκτες και τους ψηφοφόρους και εκεί, η ΝΔ εκτιμά ότι το έδαφος είναι πιο πρόσφορο. Καμμένος, Καρατζαφέρης, Μάνος αλλά και ο απολύτως δεξιόστροφος Τζήμερος, εκτιμάται ότι θα δεχθούν σημαντικές πιέσεις. Όπως φυσικά και η Ντόρα Μπακογιάννη στην περίπτωση που οι συνομιλίες δεν καρποφορήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ενοχλείται από το δίλημμα της ΝΔ, που τον καθιστά τον μεγάλο αντίπαλο της δεξιάς.  Προτάσσει όμως τη δική του πρόταση. Την υπερψήφισή του για τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης, με το μπόνους των 50 εδρών που θα του δώσει η πρώτη θέση. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τη ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, είναι σχεδόν απίθανο να μην υπάρξει αριστερή κυβέρνηση. Αν και δεν το λένε, δεν ποντάρουν τόσο στη στήριξη του ΚΚΕ, όσο στο ΠΑΣΟΚ ή στην ανοχή του Καμμένου.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναλύσει λεπτομερώς την οικονομική του πολιτική. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι πολλές από τις επιθέσεις που δέχονται- και είναι λογικό να τις δέχονται λόγω του ρεύματος που εμφανίζουν, εδράζονται σε άστοχες δηλώσεις στελεχών του, που δίνουν έδαφος για πολλαπλές ερμηνείες.

Για το ΠΑΣΟΚ, το στοίχημα είναι αν όχι η άνοδος, τουλάχιστον η σταθεροποίηση στα ποσοστά της 6ης Μαΐου. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι έχουν επιδείξει σοβαρότητα, αφήνοντας στο παρελθόν τους λαϊκισμούς και αυτό μπορεί να εκτιμηθεί από τους ψηφοφόρους.

Παρά το χαμηλό ποσοστό, οι επιτελείς του κ. Βενιζέλου πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανασυγκροτηθεί ως ένα σύγχρονο φιλοευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο ως ο πόλος της κεντροαριστεράς. Για να το καταφέρει αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και αντιευρωπαϊκές θέσεις, αλλά και στη ΝΔ την οποία κατηγορεί για απουσία κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, γνωρίζουν ότι η πίεση η οποία θα δεχθούν θα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι η υπόθεση του εγγράφου για «plan b» θα στοιχίσει ακριβά, γιατί ουδείς πολιτικά εχέφρων πιστεύει ότι η ύπαρξή του οφειλόταν σε πλαστογραφία.

Ο κ. Καμμένος, για να αποφύγει την εκλογική συρρίκνωση θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να καταφέρει περισσότερα από τη ΝΔ η οποία συνεχίζει να μιλάει για αναθεώρηση του Μνημονίου. Ακόμη και στελέχη του κόμματός του, διατηρούν αμφιβολίες ότι θα το καταφέρει αν ο διάλογος εισέλθει σε θέματα ουσίας.

Η ΔΗΜΑΡ τέλος, προβάλλει τη σοβαρότητα την οποία επέδειξε κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Παρά το ρεύμα που δείχνει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης πιστεύει ότι ο πολιτικός λόγος που έχει διατυπώσει, θα συγκρατήσει τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ. Κάποιοι από τους επιτελείς του, εκτιμούν ότι μπορεί και να τις αυξήσει.

Βασικό επιχείρημα της ΔΗΜΑΡ, η σταθερή προσήλωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με χρονοδιάγραμμα απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο.

Η κάλπη θα δείξει ποιος θα δικαιωθεί.

Θέμης Δαγκλής

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις