ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΝΔ Πλευρο-κοπεί τον Καρατζαφέρη και ζητάει ντιμπέιτ από τον Τσίπρα

Δημοσίευση 18 Μαΐου 2012, 15:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ΝΔ Πλευρο-κοπεί τον Καρατζαφέρη και ζητάει ντιμπέιτ από τον Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp
Τη συνολική ανασυγκρότηση της πολιτικής και επικοινωνιακής της στρατηγικής εξετάζει η ΝΔ, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το σύντομο αλλά πυκνό πολιτικό χρόνο που υπολείπεται ως τις 17 Ιουνίου, που προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία των εκλογών.
Τη συνολική ανασυγκρότηση της πολιτικής και επικοινωνιακής της στρατηγικής εξετάζει η ΝΔ, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το σύντομο αλλά πυκνό πολιτικό χρόνο που υπολείπεται ως τις 17 Ιουνίου, που προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία των εκλογών.
Πέραν της ιδεολογικοπολιτικής διάστασης που λαμβάνει η προσπάθεια επανασύστασης της ευρύτερης κεντροδεξιάς, από την Συγγρού αντιλαμβάνονται και το όφελος από την επικοινωνιακή διαχείριση που μπορούν να καρπωθούν εν όψει της κάλπης.

Εξ’ ου και επιδιώκεται, οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο πεδίο των σχετικών ανακοινώσεων, να απηχούν την κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση όλων των στελεχών που τοποθετούνται στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Το βασικό ανάχωμα που δείχνει να προκύπτει, εντοπίζεται στον ΛΑ.Ο.Σ. με τον Γ. Καρατζαφέρη να εμφανίζεται ως διεκδικών όσο το δυνατόν περισσότερες εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Από μόνο του το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας, καθώς δημιουργεί εμφανές πρόβλημα στον Α. Σαμαρά, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί ευθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες, κυρίως πλέον ανάμεσα στους εκλεγμένους βουλευτές της 6ης Μαΐου.

Η επιμονή Καρατζαφέρη –που κατά τα στελέχη του πηγάζει κυρίως από την αντίληψη που εκτιμά ότι έχει διαμορφωθεί σε μάζες του εκλογικού σώματος του κόμματός του, ότι κοινή προσπάθεια δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική υπό την ηγεσία Σαμαρά- προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς στον ΛΑ.Ο.Σ.

Το βασικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Καρατζαφέρης ακούει πλέον στο όνομα Θ. Πλεύρης, στέλεχος δημοφιλές στον ΛΑ.Ο.Σ. –ίσως το δημοφιλέστερο πλέον μετά την αποχώρηση των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη. Ο κ. Πλεύρης κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για ιδεολογική διαφοροποίηση από τις απόψεις Καρατζαφέρη εφ’ όσον ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Σαμαρά.

Σε περίπτωση προσχώρησης του κ. Πλεύρη στην ΝΔ, το πρόβλημα Καρατζαφέρη επιτείνεται, εκτός λόγω της προσωπικής του δυναμικής στην Α’ Αθήνας (περισσότερους από 5.000 σταρυρούς στις πρόσφατες εκλογές), αλλά και επ’ αφορμής της διείσδυσης του ονόματός του σε ψηφοφόρους με ακροδεξιές αντιλήψεις. Γεγονός που περιορίζει την πιθανότητα του κ. Καρατζαφέρη να αντλήσει ψήφους από τη διαφαινόμενη εκλογική πτώση της Χρυσής Αυγής.
Πέραν των συναινέσεων, που αποτελεί κυρίαρχο άξονα της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ, στην Συγγρού πλέον κάνουν στροφή 180 μοιρών αναφορικά και με την παρουσία Σαμαρά.

«Πρέπει να εξηγηθεί με κάθε τρόπο η πρότασή μας στο εκλογικό σώμα, καθώς αυτή τη φορά η ψήφος δε θα είναι αντίδρασης. Θα είναι επιλογής» σημειώνει στο Newpost.gr πρωτοκλασσάτο στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου της Συγγρού.

Αυτό πρακτικά ερμηνεύεται ότι ο κ. Σαμαράς θα αποφύγει αυτή τη φορά να κάνει επιλεκτικές εμφανίσεις σε ΜΜΕ ενώ θα επιδιωχθεί η διοργάνωση, τουλάχιστον δύο ντιμπέιτ. Το ένα ανάμεσα στους δύο κεντρικούς «μονομάχους» -Σαμαρά και Τσίπρα- το δεύτερο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Όπως εξηγούν στελέχη της Συγγρού, η διενέργεια ντιμπέιτ είναι αυτή τη φορά ευκολότερο να οργανωθεί.

Αφ’ ενός διότι είναι σαφές από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιοι είναι οι δύο πρώτοι της κάλπης –υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, το βασικό επιχείρημα της Συγγρού για την άρνηση σε ντιμπέιτ των δύο, ανάμεσα σε Σαμαρά και Βενιζέλο, αφορούσε στην αμφισβήτηση της διεκδίκησης της δεύτερης θέσης από το ΠΑΣΟΚ. Αφετέρου, καθώς τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι επτά και όχι το λιγότερο δέκα –όπως, δημοσκοπικά, φαινόταν ότι θα μπορούσε να συμβεί από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.

Ο τρίτος άξονας αφορά στο μήνυμα –«ευρώ ή δραχμή»- και πως αυτό θα αποτυπωθεί στα προεκλογικά σποτ. Η στόχευση πλέον εστιάζεται μεν κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ισότιμη ωστόσο εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι η κριτική και προς το ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα θα κινηθεί στη λογική του «εκείνοι που μας έφεραν ως εδώ» και τη λογική του «εκείνοι που ακολουθούν την ίδια τακτική με εκείνους που μας έφεραν ως εδώ».

Υπό τη γενική κατεύθυνση ότι «η ΝΔ αποτελεί τη μοναδική υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη» και δεδομένου ότι σε αυτές τις εκλογές η ψήφος αντίδρασης θα δώσει τη θέση της στην ψήφο επιλογής, θα επιδιωχθεί ανάσχεση των διαρροών προς κόμματα τα οποία στις 6 Μαΐου συγκέντρωσαν την αντισυστημική διάθεση. 

Πάνος Ρασσιάς

Σχετικό Θέμα: 

Με το ένα πόδι στη ΝΔ ο Θανάσης Πλεύρης

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr