ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για το δικό του δημοψήφισμα

Δημοσίευση 20 Μαΐου 2012, 21:23 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για το δικό του δημοψήφισμα
Facebook Twitter Whatsapp
Στους λόγους για τους οποίους πρότεινε δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE.
Στους λόγους για τους οποίους πρότεινε δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE. «Θεώρησα δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατυπώσει την απόφασή του όχι μονο για το ευρώ, για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ αλλά και για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος. Αυτά τα μεγάλα διλήμματα έπρεπε να τεθούν υπόψη του ελληνικού λαού και να αποφασίσει δημοκρατικά ο ίδιος», τόνισε σχετικά με την πρότασή του για δημοψήφισμα.  

Και πρόσθεσε, «το όλο θέμα του δημοψηφίσματος ήταν θέμα ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης. Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών. Χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα οι λαοί να εκφραστούν, με στόχο την προστασία τους. Εναπόκειται σε εμάς να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες  δικλείδες ασφαλείας».   

Σε ερώτηση, σχετικά με το αν πρέπει τώρα να διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα, απάντησε: «Τα δημοψηφίσματα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων ερωτημάτων, αλλά στη συγκεκριμένη φάση στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και μετά είναι θέμα της κυβέρνησης που θα προκύψει».   

«Παρότι το Σύνταγμα μας το επιτρέπει», διευκρίνισε, «μέχρι τώρα μόνο μια φορά στο παρελθόν ενεργοποιήσαμε τον θεσμό, για το ζήτημα του πολιτεύματος. Αλλά το προηγούμενο καλοκαίρι ψηφίσαμε τον απαραίτητο εφαρμοστικό νόμο που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος».   

Ο κ. Παπανδρέου δεν θεωρεί την οικονομική κρίση στη χώρα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και αμερικανικό, πρόβλημα των αναπτυγμένων οικονομιών. «Εάν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση, δεν θα έχουμε πραγματική ανάπτυξη, ούτε καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε δυνατότητα ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες», ανέφερε.     

Για τον αν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, σχολίασε: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, από το πράγματι δύσκολο πρόγραμμα μετάβασης που σήμερα εφαρμόζεται. Πέραν τούτου, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ταυτοχρόνως και αρνητικό ''προηγούμενο" για άλλες χώρες και άρα ολόκληρη την ευρωζώνη που θα απειληθεί».   

Τέλος, για τα ευρωομόλογα και τις προτάσεις του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο  κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Από το 2009 μιλάω για την  αναγκαιότητα των ευρωομολόγων και τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η υιοθέτησή τους, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, της επένδυσης σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη, όπως και στην καταπολέμηση της ανεργίας». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις