ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδήμος: Πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2012, 06:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπαδήμος: Πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp
«Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας, διαφορετικα  θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την ευρωζώνη» προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal. 
«Οι Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν το δύσκολο πρόγραμμα λιτότητας, διαφορετικα  θα έρθουν αντιμέτωποι με την έξοδο από την ευρωζώνη» προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.  O κ. Παπαδήμος εξέφρασε την ανησυχια του ότι πολλοί Έλληνες δεν έχουν εκτιμήσει την βαρύτητα της κατάστασης, υπογραμμιζοντας ότι ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι αληθινός. 

Ο κ. Παπαδημος υπολογίζει ότι το κόστος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα κυμανθεί από 500 δισ. ευρώ μέχρι ένα τρισ. ευρώ, ενω προειδοποίησε ότι χωρίς περεταίρω ενίσχυση, η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. 

Επισημαίνει ότι αν η χωρα μας βγει από την ευρωζώνη, το χρέος θα αυξηθεί, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, τα εισοδήματα θα συρρικνωθούν και η χώρα θα απομακρυνθεί από τις αγορές. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα είχε σημαντικές συνέπειες εντός και εκτός της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε και στο Dow Jones Newswires ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμο.

«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας», δηλώνει ο κ. Παπαδήμος μιλώντας στο Dow Jones Newswires. 

Εκφράζει ταυτόχρονα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην έχει γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από όλους στην Ελλάδα. 


«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος», δηλώνει ο κ. Παπαδήμος.


«Συμμερίζομαι την άποψη ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη – το χρηματοοικονομικό σύστημα και την πραγματική οικονομία – θα είναι πολύ μεγάλες και τα επακόλουθα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα, ενώ θα επηρεαστούν και οι οικονομίες εκτός της Ευρωζώνη», προσθέτει. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr