ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου στο BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2012, 08:53 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παπανδρέου στο BBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο
Facebook Twitter Whatsapp
Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.  
Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.   Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα είχε σοβαρές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας.  

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί από το λαό την 17η Ιουνίου ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.

Τα κόμματα που αντιτίθενται σε αυτή την αλλαγή ωθούν τη χώρα εκτός ευρώ, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο είναι «εκτός πραγματικότητας».  

Σε ερώτηση για το αν οι εκλογές συνιστούν δημοψήφισμα, όπως έχει πει ο Βρετανός πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι κατά πολλούς τρόπους είναι ένα δημοψήφισμα, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι διαφορετικό.  

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε προτείνει δημοψήφισμα, με το οποίο τώρα πολλοί συμφωνούν. Σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί στην πρόταση περί δημοψηφίσματος, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει την αρνητική αντίδραση του Γάλλου τέως προέδρου, η οποία «σίγουρα δεν ωφέλησε» τη θέση του ιδίου στην Ελλάδα.  

Σε ερώτηση αν οι Σαρκοζί και Μέρκελ στην ουσία τον «εκθρόνισαν», ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτή η διατύπωση είναι σκληρή, σχολιάζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή και δημοκρατική, να ελέγχεται από τους λαούς.  

Τόνισε επίσης ότι τα γερμανικά χρήματα θα έπρεπε να αξιοποιούνται διαφορετικά, με την έκδοση ευρωομολόγου ή την ενίσχυση του τείχους ασφαλείας της ευρωζώνης. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η θέση του κ. Ολάντ για περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.  

Χαρακτήρισε την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ καταστροφική για την εθνική οικονομία και πρόσθεσε ότι θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο για την ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις