ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος θέλει κεντροαριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την κεντροδεξιά

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2012, 05:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Βενιζέλος θέλει κεντροαριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει την κεντροδεξιά
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη χθες, σκιαγράφησε τον πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, στηριγμένη εν πολλοίς στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη χθες, σκιαγράφησε τον πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, στηριγμένη εν πολλοίς στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Για να γίνει αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνον με τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ να παραμείνει (που θα παραμείνει) σταθερό στην άρνηση να συνεργαστεί και τότε, ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να προσφύγει στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκοπικά, το σενάριο που προαναφέραμε δεν αποκλείεται.

Το πρόβλημα- για το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις φέρνουν ως πιθανότερο, την εκλογική νίκη της ΝΔ. Και αν αυτό επαληθευτεί, ο Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει να έχει έτοιμο ένα plan B, εδικά αν το άθροισμα της κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο κομμάτων ξεπερνά τους 151 βουλευτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό. Αν μάλιστα μπορέσει να ξεπεράσει το 3% η συμμαχία των «προθύμων» Μάνου- Τζήμερου, ο αριθμός των βουλευτών των κομμάτων που δεν θέλουν να διασαλευτεί η συμφωνία με τους δανειστές, θα είναι κατά πού μεγαλύτερος του απαιτούμενου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι στην περίπτωση που μαζί με τη ΝΔ μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο- έως απίθανο, να το αρνηθούν. Θα αναγκαστούν να συνυπάρξουν εκ νέου σε μια κυβέρνηση, έστω και αν πρωθυπουργός θα είναι πολιτικό πρόσωπο. Για τον λόγο αυτό, όταν λένε «κεντροαριστερά», κοιτάζουν και «κεντροδεξιά»…

ΘεΔα 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις