ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To σπριντ των τριών ημερών για την μεγάλη συμφωνία με την τρόικα

Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2012, 07:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
To σπριντ των τριών ημερών για την μεγάλη συμφωνία με την τρόικα
Facebook Twitter Whatsapp
Κάπου 60 ώρες έχουν στη διάθεσή τους, κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περάσουν το επόμενο τεστ της τρόικας το πρωί της Κυριακής. Στη διάρκειά του, θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί, πλέον όλο το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό, μετά τη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν για ολιγοήμερες διακοπές.
Κάπου 60 ώρες έχουν στη διάθεσή τους, κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο προκειμένου να περάσουν το επόμενο τεστ της τρόικας το πρωί της Κυριακής. Στη διάρκειά του, θα πρέπει να έχει εξειδικευτεί, πλέον όλο το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ, καθώς όπως είναι ήδη γνωστό, μετά τη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αναχωρήσουν για ολιγοήμερες διακοπές. Και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, θα πρέπει να αναχωρήσουν ικανοποιημένοι, προκειμένου να επιστρέψουν ευδιάθετοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ελληνική πλευρά στα τέλη Αυγούστου.

Στο επίκεντρο του 60ωρου του τρόμου για την κυβέρνηση βρίσκεται αφενός η ολοκλήρωση του πακέτου των μέτρων, και αφετέρου η έγκριση των λεγόμενων ισοδύναμων μέτρων που θα υποκαταστήσουν το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια.

Οι πρώτες ώρες άρχισαν από χθες το απόγευμα, με νέο «σκανάρισμα» στις δαπάνες (δηλαδή στην περικοπή τους), και κυρίως έναν νέο γύρο πιέσεων προς τα υπουργεία που δεν έχουν «πιάσει τους στόχους» στον τομέα περικοπής των δαπανών τους. Από τις περικοπές της τελευταίας στιγμής στις δαπάνες των υπουργείων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το πακέτο, μια και όπως γνωρίζουν στην κυβέρνηση, η συνολική επίδοση, δεν ξεπερνά τα 9 δισ. παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται.

Η αξιολόγηση θα γίνει μεν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει η ίδια η τρόικα. Και γι αυτό, σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι η σύνταξη πολλών εναλλακτικών προτάσεων για να πέσουν στο τραπέζι την Κυριακή. Αν δηλαδή, η τρόικα δεν δεχθεί μια πρόταση, να υπάρχει όχι μόνο μια εναλλακτική, αλλά πολλές. Και αυτό, καθώς; Εάν δεν βρεθούν τα «ισοδύναμα μέτρα» δεν θα σταθεί δυνατόν να αποφευχθούν τα πλέον επώδυνα κοινωνικά μέτρα. 

Το κακό για τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι οι τροικανοί δεν δέχονται την καταγεγραμμένη απόδοση πολλών από τα λεγόμενα «ήπια μέρα», επειδή αμφισβητούν την δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να φέρει τον στόχο που έχει προδιαγράψει. Και γι αυτό επικαλείται τις αποκλίσεις που έχουν ήδη καταγραφεί, όπως για παράδειγμα στον προϋπολογισμό, το μεσοπρόθεσμο (1,4 δισ.), την καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (εδώ μας λένε ότι τα 3,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο ως έσοδα από τον περιορισμό της το διάστημα 2013-2016 δεν αποτελούν ρεαλιστικό στόχο), αλλά και την εφαρμογή του Καλλικράτη, όπου αντί για εξοικονόμηση 500 εκατ. το χρόνο, μείναμε στα 200…

Έχοντας υπόψιν τους τις επιδόσεις αυτές, αλλά και την καθυστέρηση των αποκρατικοποιήσεων που οδήγησε πάλι σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου οι τροικανοί λένε στην ελληνική πλευρά, ότι εμπιστεύονται πια την Ελλάδα μόνο στα... μετρήσιμα μέτρα.

Δηλαδή τις οριζόντιες περικοπές σε αποδοχές, όπου είναι πολύ απλό να γνωρίζει κανείς τι θα εξοικονομήσει. Ιδιαίτερα δε, αφού έχει ήδη μετρηθεί: Για παράδειγμα, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια θα «φέρει» 1 δισ. ενώ η κατάργηση δώρων και επιδομάτων υπολογίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ. Η καταγραφή των αστοχιών αυτών, ήταν και ο λόγος που άνοιξε η κυβέντα για πρόσθετα μέτρα μέσα στο έτος.

Σε κάθε περίπτωση: εάν οι εναλλακτικές και οι «προτάσεις – έκπληξη» που θα προκύψουν την τελευταία στιγμή για να καλύψουν το χάσμα των 2 και κάτι δισ. κριθούν επαρκείς, τότε η τρόικα θα αναχωρήσει... ευδιάθετη για τις διακοπές, και η κυβέρνηση θα πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να δουλέψει καλύτερα το θέμα μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να κλείσει το deal.

Την συμφωνία της Κυριακής τη χρειάζονται και οι δύο πλευρές: Η τρόικα για να προχωρήσει στη διευθέτηση του νέου μνημονίου, και ο πρωθυπουργός για να έχει στο νέο μνημόνιο τις θετικές πρόνοιες της επιμήκυνσης και όποιων άλλων πολιτικά θετικών προβλέψεων, που θα μπορούν να «δουλευτούν» και στο «παζάρι» της ΔΕΘ και να ανακοινωθούν υπό μορφή ενός νέου τελικού πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση στη σέντρα θα μπουν τα κοινωνικά επώδυνα μέτρα και οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα ζητηθούν για να λάβει η Ελλάδα την δόση των 31 δισ. Και αυτό μάλλον δεν συμφέρει κανέναν…


Joffrey Postman