ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι φόβοι της κυβέρνησης για τη συνάντηση με την τρόικα

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2013, 07:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι φόβοι της κυβέρνησης για τη συνάντηση με την τρόικα
Facebook Twitter Whatsapp
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται πλέον η εκμηδένιση της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα από την τρόικα και η οποία, φαντάζει απειλητική ακόμη και για την έγκαιρη καταβολή της δόσης του Μαρτίου.
Στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται πλέον η εκμηδένιση της απόστασης που εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα από την τρόικα και η οποία, φαντάζει απειλητική ακόμη και για την έγκαιρη καταβολή της δόσης του Μαρτίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησαν χθες να υποβαθμίσουν τη νέα αναβολή, για σήμερα το απόγευμα, της χθεσινής τελικής συνάντησης του κ. Αντώνη Σαμαρά με το κλιμάκιο των τεχνοκρατών, αποδίδοντάς την σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε «τεχνικό επίπεδο».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι διαφορές υπερβαίνουν τα τεχνητά ζητήματα, αφού η επίμονη και σταθερή άρνηση της τρόικας για μικρή, έστω, χαλάρωση δυσχεραίνει τους πολιτικούς χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και δημιουργεί κραδασμούς στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Ενδεικτική της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων είναι η αιφνιδιαστική στροφή της τρόικας η οποία δήλωσε ότι θέλει να εξετάσει εκ νέου όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού.  

Όπως όλα δείχνουν, η χθεσινή, νέα αναβολή του τετ α τετ του πρωθυπουργού με την τρόϊκα προέκυψε κυρίως από την απόκλιση στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τη δυνατότητα του εισπρακτικού μηχανισμού να «πιάσει» τους στόχους που προβλέπονται ρητώς στο πρόγραμμα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι σημειωτέον εμφανίζονται αποφασισμένοι ακόμη και να αποχωρήσουν την Παρασκευή χωρίς συμφωνία - κάτι που απεύχεται ο πρωθυπουργός λόγω και της επικείμενης συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής- αμφισβητούν μέχρι την τελευταία στιγμή πτυχές της δημοσιονομικής διαχείρισης, ενώ χθες εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την "μαύρη τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία κινδυνεύει να θέσει εκτός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα.

Προέβλεψαν, δε, δημοσιονομικό κενό περίπου 500 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση των ταμείων - μέγεθος εξαιρετικά επικίνδυνο για τη σταθερότητα του προγράμματος. Εκεί αποδίδεται και η επιμονή τους στην  αυστηροποίηση του καθεστώτος που διέπει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών όπως και η άρνησή τους να αποδεχθούν μεγάλο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή τους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, υπό την έντονη πίεση και των δύο εταίρων της, επιμένει από την πλευρά της ότι η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα πρέπει να είναι «γενναία» προκειμένου να ανακουφίσει μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία. 

Το δεύτερο πεδίο αιχμής είναι αυτό που αφορά στο φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με την τρόϊκα να επιμένει ότι από τη στιγμή που δεν έχει ήδη δημιουργηθεί ο μηχανισμός για την είσπραξη ενιαίου τέλους, θα πρέπει να παραταθεί για όλο το 2013 το χαράτσι και η είσπραξή του από τη ΔΕΗ. Προοπτική, η οποία, ωστόσο, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για άμεση κατάργηση και αντικατατάστασή του. 

Σε αυτό το κλίμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επαναφέρουν την κριτική τους για τη στάση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κρίνοντας ότι αν στο ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο είχε επιδειχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικοτητα και ταχύτητα, τα υπόλοιπα πεδία των διαπραγματεύσεων θα ήταν λιγότερο... δύσβατα. 

Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει οριστική συμφωνία ούτε σήμερα και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν. Υποστηρίζουν, δε, ότι αν αυτό συμβεί, δεν θα επηρεάσει τη θέση της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το «ξορκίζουν» όσο πιο εμφατικά μπορούν...  

Νίκος Τριαντάφυλλος  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr