ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρόικα: «Ακόμα δεν έχετε σωθεί και δεν κάνετε αυτά που πρέπει»

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2013, 14:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τρόικα: «Ακόμα δεν έχετε σωθεί και δεν κάνετε αυτά που πρέπει»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τα στεγανά της κυβέρνησης, μετά τη μη συμφωνία στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα. Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι βαρύ και οι περισσότεροι υπουργοί κάνουν τον σταυρό τους, για να μην έλθουν τα χειρότερα.  
Ο προβληματισμός και η ανησυχία έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τα στεγανά της κυβέρνησης, μετά τη μη συμφωνία στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα. Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι βαρύ και οι περισσότεροι υπουργοί κάνουν τον σταυρό τους, για να μην έλθουν τα χειρότερα.  
Η μη συμφωνία πλήττει βαθύτατα το κύρος και το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό παράγοντα για τον πρωθυπουργό που θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.  
Την κυβέρνηση έσωσε κυριολεκτικά η στρατηγική των πιστωτών να μην οξύνουν τα πράγματα στην παρούσα φάση. Οι εντολές που είχαν λάβει, όπως σας είχαμε αναφέρει εδώ και μέρες, ήταν: όχι σύγκρουση, αλλά μεγάλη πίεση.  

Γι’ αυτό και επισημαίναμε εδώ και μέρες ότι δεν υπάρχει θρίλερ στις διαπραγματεύσεις, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά  και συγκεκριμένα στην επόμενη επίσκεψη.  

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, οι τροϊκανοί δεν θέλανε να εκβιάσουν καταστάσεις, αν και υπάρχει χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών σε αρκετά ζητήματα.  

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας και οι παρατηρήσεις των τροϊκανών, ανέδειξε όμως και την προβληματική πορεία της κυβέρνησης και την έλλειψη προετοιμασίας για μια τέτοια κρίσιμη επίσκεψη.  

Και δεν είναι λίγοι που λένε στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου, γιατί έπρεπε να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, από τη στιγμή που δεν υπήρχε έδαφος για συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.  

Αυτό που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ψυχραιμία. Δεν θέλουν να δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα και διαμηνύουν πως χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία το επόμενο διάστημα για την τελική συμφωνία.  

Όμως, η κρίση που διαπιστώθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μπορεί να μην τινάξει στον αέρα τη δόση του Μαρτίου, των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά ανέδειξε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει να κάνει με την αδυναμία υλοποίησης των στόχων που τίθενται από το ίδιο το μνημόνιο.  

Την ίδια στιγμή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κυβερνητικών εταίρων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η ατμόσφαιρα μοιάζει με αυτήν που επικρατεί στη χώρα:ένα ατύχημα, μια λάθος κίνηση, και όλα θα τιναχθούν στον αέρα.  

Η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με διπλή πίεση από το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αναβίωσης της αμφισβήτησης, καλείται να διορθώσει τα γενετικά προβλήματα του ελληνικού κράτους στον μικρότερο δυνατό χρόνο.  

Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη αλλά όχι αδύνατη, μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές. «Ο χρόνος είναι λίγος. Χρειάζεται ψυχραιμία και πολλή δουλειά. Κάθε μέρα και κάθε...νύχτα!» λένε κυβερνητικά στελέχη.
   
«Ελάχιστα ευθύνεται η ύφεση που πέσατε έξω»

Απογοητευμένη και περισσότερο ανήσυχη αποχωρεί από την Αθήνα η τρόικα που δεν κρύβει την έκπληξή της για την προχειρότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. «Ακόμα δεν έχετε σωθεί και δεν κάνετε αυτά που πρέπει» είναι μια χαρακτηριστική φράση των ελεγκτών.  

Για τους τροικανούς δεν φταίει μόνο η ύφεση που δεν προχωρεί σωστά η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος. Κυρίαρχο ρόλο γι’ αυτούς διαδραματίζουν οι αστοχίες και το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, συναντούν απρόθυμους υπουργούς.  

Και με την παρούσα επίσκεψη σχημάτισαν την γνώμη, ότι η κυβέρνηση, σε αρκετά θέματα, είτε δεν υλοποιεί αυτά που ψήφισε είτε δεν τολμά να τα εφαρμόσει και κάνει μισές δουλειές.  
«Και αυτό συμβαίνει κατά συρροήν, άρα δεν υπάρχουν οφέλη για την πραγματική οικονομία» λένε χαρακτηριστικά.  

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό διαπιστώθηκε το χάσμα και εκεί έγινε η μεγάλη αποκάλυψη των αδυναμιών της κυβέρνησης. Οι καθυστερήσεις μεγάλες και οι δικαιολογίες πολλές στα οποίες οι «τροϊκανοί» απαντούσαν παραθέτοντας αστοχίες και καθυστερήσεις σε μικρά και μεγάλα ζητήματα και ζητώντας επιτακτικά χρονοδιαγράμματα.      

Ιωάννης Μαρτέλλος 

Σχετικά Θέματα:

Τρόικα: «Υπήρξε πρόοδος αλλά παραμένουν ανοικτά θέματα»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr