ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώτης Κουβέλης: Θετικός ο απολογισμός της κυβέρνησης, «όχι» σε νέα μέτρα

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2013, 20:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Φώτης Κουβέλης: Θετικός ο απολογισμός της κυβέρνησης, «όχι» σε νέα μέτρα
eurokinissi
Facebook Twitter Whatsapp
Θετικό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης αλλά και επιβεβαίωση της βασικής επιλογής να στηρίξει και να συμμετάσχει σ΄ αυτήν για να σταθεροποιηθεί η χώρα, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την τρόικα για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.
Θετικό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης αλλά και επιβεβαίωση της βασικής επιλογής να στηρίξει και να συμμετάσχει σ΄ αυτήν για να σταθεροποιηθεί η χώρα, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την τρόικα για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο «σινέ Κεραμεικός», στο Μεταξουργείο, ο κ. Κουβέλης πρότεινε ένα «οδικό χάρτη» για έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση.

Ταυτόχρονα είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ψήφιση νέων μέτρων, έθεσε ως στόχο την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την γρήγορη ανασυγκρότηση της χώρας, την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας τόσο στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ απάντησε στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας την στάση που τηρεί απέναντι στο ξεπέρασμα της κρίσης στην χώρα και καθόρισε την στάση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε χαρακτηριστικά πώς «εννιά μήνες μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα κέρδισε την παραμονή στο ευρώ. Εξασφάλισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης, τη μείωση του χρέους και την προοπτική να υπάρξουν μέσα στο 2014 νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις. Έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για να απομακρυνθεί η χώρα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την υπέρβαση του χρεοκρατικού δεσμευτικού πλαισίου. Αυτή η επιτυχία επιβεβαίωσε την επιλογή που κάναμε για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης».

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν, ενώ απέρριψε την ιδέα για νέα προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ζητώντας να αρχίσει η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα τρία κόμματα εντός της τετραετίας: «Η προγραμματική συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης βρίσκεται σε ισχύ. Δεν θα παραιτηθούμε από τις βασικές ιδέες της. Η συμφωνία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με ορίζοντα τετραετίας. Ιδιαίτερα στα σημεία που δεν επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, θεωρούμε ότι αυτονόητα αποτελούν δεσμευτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι γνωρίζει πλήρως την κατάσταση στην κοινωνία και τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομίας με την έλλειψη ρευστότητας και διατύπωσε τις προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ για το επόμενο διάστημα με επίκεντρο τη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τη συντεταγμένη κοινωνική ανασυγκρότηση.

Όσο για την μη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «η τροποποίηση και συμπλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαία. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν ρυθμίσεις για τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο, την ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων, μείωση των επιτοκίων και περικοπή μέρους του χρέους, την επανεξέταση και τον ανακαθορισμό της συνολικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει παράταση εφαρμογής του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και πρέπει να εφαρμοσθεί το 2013 ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr