ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεβίωσε ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2013, 22:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απεβίωσε ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Facebook Twitter Whatsapp
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς, στην πόλη του, στο Σικάγο.
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο γνωστός παράγοντας της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Άντριου Άθενς, στην πόλη του, στο Σικάγο.
Ο 'Αντριου 'Αθενς ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του ΣΑΕ. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του στα ομογενειακά δρώμενα συμμετείχε σε αρκετούς φορείς, ξεχωρίζοντας κυρίως για τη δραστηριότητά του στο «ελληνικό λόμπι» στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον Έντι Μανάτο, τον Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλα στελέχη της Ομογένειας.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον Συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρο Σπυρόπουλο και το όνειρό του ήταν να παραμείνει ο Ελληνισμός ενωμένος για την στήριξη και την ανόρθωση της Ελλάδας, όπως τόνιζε συχνά. Όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιήθηκε για την προβολή των ελληνικών ζητημάτων και κυρίως του Κυπριακού, του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ και των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τιμήθηκε τόσο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Πατριαρχείο, όσο και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, αλλά και από αρκετούς αμερικανούς οργανισμούς.

Συλλυπητήρια από Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Βενιζέλο

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για την απώλεια του Άντριου Άθενς έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας, ενώ την βαθιά λύπη τους εξέφρασαν με δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η ελληνοαμερικανική κοινότητα και ο απανταχού Ελληνισμός θρηνεί έναν πολύ μεγάλο Έλληνα, τον Άντριου Άθενς που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και εμπειριών, σε ηλικία 91 ετών, στην πόλη του, στο Σικάγο» αναφέρει ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του, υπογραμμίζοντας πως «ο Άντριου Άθενς αφιέρωσε τη ζωή του στη μαχητική υπεράσπιση του Οικουμενικού Ελληνισμού και πρωτοστάτησε στους αγώνες για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για την Ελλάδα, την Κύπρο και για το όνομα της Μακεδονίας».

«Παράλληλα ενίσχυσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε δύσκολους καιρούς», αναφέρει ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «σε κάθε Εθνικό αγώνα έδινε πάντα πρώτος το παρών. Ταυτίστηκε με την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού του απανταχού Ελληνισμού και έφερε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)».

«Είναι απολύτως ενδεικτικό των αγώνων που έδωσε ο Άντριου Άθενς για την προάσπιση των δικαίων του Ελληνισμού  ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον με άλλα στελέχη της Ομογένειας.

Εκ  μέρους όλων των Ελλήνων εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Τη μεγάλη του λύπη για τον θάνατο του Άντριου Άθενς, πρώτου προέδρου του ΣΑΕ, «θερμού πατριώτη που αγωνίστηκε για τα εθνικά δίκαια στις ΗΠΑ και διεθνώς και διέθεσε τις δυνάμεις και το κύρος του στην προσπάθεια για την οργάνωση και κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού», εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για την απώλεια του Άντριου Άθενς, ηγετικής μορφής του Οικουμενικού Ελληνισμού, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας, συμβάλλοντας με το κύρος και την προσωπικότητά του στην προβολή και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων» αναφέρει στη δήλωσή του για την απώλεια του Άντριου Άθενς ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Προσωπικότητα που ένωνε, ο Άντριου Άθενς αγωνίσθηκε, ως πρόεδρος του ΣΑΕ, να δώσει δύναμη στους απανταχού Έλληνες, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικότατο εθνικό και κοινωνικό έργο.

Τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς του. Στην οικογένειά του εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr