ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη 400.000 οικογενειών

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2013, 08:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη 400.000 οικογενειών
Facebook Twitter Whatsapp
Το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση 500 εκατ. ευρώ από «λιμνάζοντες» πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους και για τη στήριξη των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο επιδιώκει να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς παρά την παραμονή του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. 
Το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση 500 εκατ. ευρώ από «λιμνάζοντες» πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους και για τη στήριξη των 400.000 οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο επιδιώκει να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς παρά την παραμονή του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες. 
Η ελληνική αποστολή επιχειρεί να αξιοποιήσει το κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ε.Ε τόσο για την ανάγκη χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας γενικότερα, όσο και ειδικά για την Ελλάδα και την ιστορικά πρωτόγνωρα βίαιη πίεση που έχει υποστεί την τελευταία διετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή του παρέμβαση, ο πρωθυπουργός ανέδειξε με ένταση την καλπάζουσα ανεργία στις χώρες του Νότου, ενώ μνημόνευσε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ιταλία για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό πολλαπλασιασμό των φαινομένων τύπου «Γκρίλο», δηλαδή επιλογές καταδίκης των ευρωπαικών πολιτικών. 

Εξασφάλισε, μάλιστα, και τη θετική αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μαν.Μπαρόζο που χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις του κ. Σαμαρά.

Στο κυβερνητικό παρασκήνιο, ωστόσο, έχουν το βλέμμα στην Αθήνα και στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αναχώρηση του κλιμακίου της τρόικας και την αναβολή λήψης αποφάσεων για τα εκκρεμή ζητήματα. 

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιαν. Στουρνάρας επιχείρησε να αφαιρέσει από το πακέτο των εκκρεμοτήτων το "βάρος" του χαρατσιού της ΔΕΗ, το οποίο είναι ένα από τα δύο ζητήματα που εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό αλλά και εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, εμφανίζοντας ως προσωπική του θέση την ανάγκη διατήρησής του για όλο το 2013, πιθανότατα με πιο ήπια μορφή.

Η πρόταση αυτή, η οποία είναι προφανές ότι τυγχάνει της στήριξης του Μεγάρου Μαξίμου ουσιαστικά αναγνωρίζει τη βασιμότητα των επιχειρημάτων της τρόικας που θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη ασφαλής οδός για την είσπραξη των ποσών που έχουν προϋπολογιστεί. Δεν απαντά, ωστόσο, στο επιτακτικό ερώτημα γιατί δεν συγκροτήθηκε έγκαιρα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, για τον οποίον είχε δεσμευτεί πολιτικά η κυβέρνηση και οι δύο εταίροι της.

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι για την πρόταση του κ. Στουρνάρα είχαν ενημερωθεί οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ. Βενιζέλος και Κουβέλης και εκτιμούν ότι αν και δύσκολο, το θέμα του "χαρατσιού" δεν θα κλονίσει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. 

Εν αναμονής αντίδρασης εκ μέρους των δύο κυβερνητικών εταίρων, η οποία, πάντως, δεν αναμένεται πριν την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, το επιτελείο Σαμαρά βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι αυτή τη φορά θα εκπληρωθούν έγκαιρα οι τρεις προϋποθέσεις (χρονοδιαγράμματα, κινητικότητα και υποχρεωτικές απολύσεις ) που θέτει η τρόικα..

Παρότι στο παρασκήνιο επικρατεί δυσαρέσκεια για τον κ. Μανιτάκη, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να δικαιολογήσουν την μέχρι σήμερα καθυστέρηση κάνοντας λόγο για αλλαγές που συνιστούν επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο.

Είναι ωστόσο σαφές ότι η περίπτωση του προερχομένου από τη ΔΗΜΑΡ υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι ένα από τα σοβαρά αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, εν όψει και του ανασχηματισμού, η προοπτική του οποίου έχει επανέλθει τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι, κυρίως από την πλευρά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγ. Βενιζέλου. 

Πάντως, συνολικά για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κυβερνητικές πηγές εκπέμπουν καθησυχαστικό μήνυμα, σημειώνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.   

Νίκος Τριαντάφυλλος  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr