ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς: «Κοντά» η δόση, «μακριά» ο ανασχηματισμός

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2013, 14:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αντώνης Σαμαράς: «Κοντά» η δόση, «μακριά» ο ανασχηματισμός
Facebook Twitter Whatsapp
Για την ανεργία, την ανάπτυξη, το χαράτσι της ΔΕΗ, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Για την ανεργία, την ανάπτυξη, το χαράτσι της ΔΕΗ, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλη η Ευρώπη, όμως, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με μέτρα λιτότητας. Αυτά δεν είναι αυτοσκόπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «αναγνωρίζεται από όλους η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα».

«Σήμερα μιλήσαμε ως δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής για θέμα κυρίως εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. Αναφερόμενος στη Συρία, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» και εμφύλια σύρραξη για την οποία χρειάζεται άμεση βοήθεια προς τη συριακή αντιπολίτευση. 

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς είπε πως στο επίκεντρο βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για την οποία «συνεργαζόμαστε και με τρίτες χώρες ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Σαμαράς απάντησε:

«Δεν είναι στις άμεσες, δικές μου προθέσεις ο ανασχηματισμός».

«Ανάγκη για προστασία των ανέργων»

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε ότι θα υπάρξει άμεσα επανασχεδιασμός του τρέχοντος ΕΣΠΑ και θα υπάρξει μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία προς το κοινό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων.

«Ήδη βγαίνει πρόσκληση για 45.000 νέους μέχρι 29 ετών που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία» ανέφερε, ενώ ανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος με κονδύλια από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Επίσης, είπε ότι και στο επόμενο ΕΣΠΑ θα υπάρχει προγραμματισμός για τη νεανική απασχόληση.

«Μικρότερο το φετινό χαράτσι»

Απαντώντας σε ερώτηση για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση και θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι και θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για τη περιουσία», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό θα ισχύσει από 1-1-2014».

«Αυτό που εξετάζουμε πλέον είναι από που θα εισπράττεται το τέλος ακινήτων», δήλωσε τονίζοντας ότι η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Δεν υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα της δόσης»

Ο κ. Σαμαράς σχολίασε και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι αν και ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά, «σε όλα τα ζητήματα είμαστε κοντά για συμφωνία με την τρόικα».

«Δεν υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα της δόσης», διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Χρειάζεται αξιοκρατία στο Δημόσιο»

Για το μείζον θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει ήδη αρχίσει μια διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013.

«Χρειάζεται να υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ για τους επίορκους ξεκαθάρισε πως θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους γιατί «τους πληρώνει άδικα ο έλληνας φορολογούμενος».
 
«Έχει αρχίσει η αξιολόγηση θέσεων που πρέπει να υπάρχουν και εργαζομένων που βρίσκονται στις θέσεις αυτές. Το 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα καταργηθούν. Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή προσελήφθησαν με πλαστά στοιχεία, αυτοί θα απομακρυνθούν»,
υπογράμμισε.

«Ενίσχυση των μικρομεσαίων επενδύσεων»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, τη συνεργασία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Δημιουργούμε μαζί ένα ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης για να ελέγχουμε πως τα χρήματα πάνε στην πραγματική αγορά», είπε.

Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της Ε.Ε, τόνισε ως η αναπτυξιακή ατζέντα της Ένωσης περιλαμβάνει την ενέργεια με διαδοχικές συμφωνίες.

«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη δίπλα μας με νέες επενδύσεις», είπε και ανακοίνωσε ότι στις 2 Απριλίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σειρά επαφών που έχει με ξένους επιχειρηματίες, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να προσεγγίζει με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. 

«Το γεγονός πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις θα είναι η φωτογραφία ότι βγήκαμε από την κρίση και θα βελτιώσει τη ψυχολογία της χώρας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr