ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ ανησυχεί για «άσχημες εξελίξεις» στο Αιγαίο

Δημοσίευση 15 Μαρτίου 2013, 16:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το ΚΚΕ ανησυχεί για «άσχημες εξελίξεις» στο Αιγαίο
eurokinissi
Facebook Twitter Whatsapp
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το ΚΚΕ για μια σειρά γεγονότων «που ρίχνουν τη σκιά τους στα άλυτα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες εξελίξεις» χωρίς να αποκλείει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ακόμα και με πολεμική σύρραξη.
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το ΚΚΕ για μια σειρά γεγονότων «που ρίχνουν τη σκιά τους στα άλυτα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες εξελίξεις» χωρίς να αποκλείει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ακόμα και με πολεμική σύρραξη.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στις σημερινές συνθήκες το Διεθνές Δίκαιο ξαναγράφεται από τους ιμπεριαλιστές και το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με σκοπιμότητες, και προειδοποιεί την εργατική τάξη ότι «η ειρήνη», «η ασφάλεια», «η δίκαιη λύση», δεν μπορεί να διασφαλιστεί «χωρίς την πάλη των δύο λαών για την ανατροπή της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις».

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ τάσσεται εναντίον της πολιτικής εγκατάλειψης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων «που ακολούθησαν και ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις» και προειδοποιεί «πως η ειρήνη κινδυνεύει από τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται με επίκεντρο το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον πλούτο τους».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχουν συμβεί βαρύνουσας σημασίας γεγονότα, όπως η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στην Τουρκία και η «κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης- συνδιαχείρισης του Αιγαίου», σε συνδυασμό με τον «πρόσφατο… αποχαρακτηρισμό (από ελληνικό) του ορυκτού φυσικού πλούτου στον οποίο προχώρησε ο Α. Σαμαράς και τον χαρακτηρισμό αυτών των ενεργειακών αποθεμάτων ως "ευρωπαϊκών"».

Ακόμη αναφέρει τις ρηματικές διακοινώσεις Ελλάδας και Τουρκίας στον ΟΗΕ, σχετικά με τον καθορισμό της ΑΟΖ, την υπογραφή της συμφωνίας του αγωγού ΤΑΡ και «τα παζάρια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ», την όξυνση του ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα του «Ενεργειακού Χάρτη Πορείας για το 2050 της ΕΕ», καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη, καθώς και την έκδοση από την τουρκική κυβέρνηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπογραμμίζει ότι η αστική τάξη της Ελλάδας έχει καθορίσει ως στρατηγική επιλογή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και τονίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ καθώς και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει αποδειχθεί πως δεν είναι παράγοντες επίλυσης των υπαρκτών διμερών προβλημάτων. Καλεί δε σε ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος και στις δύο χώρες, «ενάντια στις αστικές τάξεις και τη συμμετοχή, εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την αποδέσμευσή τους από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Επιπλέον, καθιστά σαφές ότι ακόμα και να οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ και ξεκινήσει η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας «αυτό από μόνο του δεν μπορεί να γλιτώσει τον εργαζόμενο λαό από την καπιταλιστική κρίση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα».

Υπογραμμίζοντας ότι «η διασφάλιση του εγχώριου ορυκτού πλούτου- κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το λαό», το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας για την εργατική-λαϊκή εξουσία αποδεικνύεται μονόδρομος για να υπάρχει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr