ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Κύπρο

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2013, 12:35 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp
Κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο μετά την απόφαση σοκ του Eurogroup για κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων.
Κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο μετά την απόφαση σοκ του Eurogroup για κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων.
Ο πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς προέβη νωρίς σήμερα το πρωί σε γραπτή δήλωση με την οποία επιχείρησε να μεταδώσει μήνυμα αισιοδοξίας, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των καταστάσεων. Είναι ωστόσο σαφές ότι και η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση του Eurogroup στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χωρίς να παίρνει ανοικτά θέση, καθώς σε λίγες ώρες αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στην Κυπριακή βουλή, ο κ.Σαμαράς σημειώνει ότι η «Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στη δοκιμασία της Κύπρου» καθώς περνάει και η ίδια σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια» και συνεχίζει: «Να θυμάστε όμως : H ευημερία και η ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα… Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι! Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς η ανησυχία διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ πληθαίνουν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης που εγκαλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών για την συνυπογραφή της απόφασης σόκ του Eurogroup. To τελευταίο εικοσιτετράωρο επιχειρήθηκε μία πρώτη καταγραφή των καταθέσεων ελληνικών νοικοκυριών και κυρίως επιχειρήσεων στην Κύπρο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ξεπερνούν το ένα δις ευρώ οι καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται εγκλωβισμένες στις κυπριακές τράπεζες, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για εκατοντάδες μεγάλες και μικρές ελληνικές εταιρείες.

Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, πρόκειται κυρίως για χρήματα που έφυγαν από την Ελλάδα πριν από τις δύο αναμετρήσεις της προηγούμενης άνοιξης, υπό τον φόβο των εξελίξεων στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις τρεις κυπριακές τράπεζες ( Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική ) που λειτουργούν στην Ελλάδα, θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα. Το ενεργητικό των τραπεζών και οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν στο πιστωτικό ίδρυμα που θα επιλεγεί ( πιθανότατα το Τ.Τ ) προκειμένου να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εγχωρίου πιστωτικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κινδυνέψουν οι καταθέσεις που βρίσκονται στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου, ει δυνατόν, να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τρίτη.

Νίκος Τριαντάφυλλος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr