ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ ζήτησε το Eurogroup

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2013, 06:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ ζήτησε το Eurogroup
Facebook Twitter Whatsapp
Η δυνατότητα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με παράλληλη όμως επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό, δόθηκε στην Κύπρο, στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Η δυνατότητα να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με παράλληλη όμως επιβάρυνση των καταθέσεων πάνω από το ποσό αυτό, δόθηκε στην Κύπρο, στη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup ΕΔΩ στα αγγλικά. 

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ και εναλλακτικά την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή για τις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000, ώστε να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στα πλαίσια της συμφωνίας.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.

Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

«Όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης είπαν ότι δεν επιθυμούν φόρο για καταθέσεις μικρότερες των 100.000, αλλά δεν μπορείς να υποχρεώσεις μια χώρα να (συμφωνήσει σει αυτό). Η Κύπρος δεν θέλει να επιβάλλει μεγάλο φόρο για καταθέσεις άνω των 100.000 γιατί θα υπάρξουν ''διαρροές''. Τα δυο τρίτα των καταθέσεων είναι από το εξωτερικό» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, πηγή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου. Το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα ήταν 5,87 δισ. ευρώ. 

H ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup:

Το Eurogroup πραγματοποίησε απόψε τηλεδιάσκεψη για να προβεί σε απολογισμό της κατάστασης στην Κύπρο.
Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους του προγράμματος προσαρμογής και του κονδυλίου για τη χρηματοδότηση της Κύπρου αντικατοπτρίζει τη συναίνεση μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ανθηρό μέλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις τραπεζικές καταθέσεις είναι ένα έκτακτο, εφάπαξ μέτρο. Το μέτρο αυτό- σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική στήριξη - θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο. Σε περίπτωση μη λήψης του εν λόγω μέτρου, η Κύπρος θα ερχόταν αντιμέτωπη με σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Το Eurogroup εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα εφαρμόσουν μεγαλύτερη κλιμάκωση στην εφάπαξ εισφορά σε σύγκριση με όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει την στοχευμένη μείωση του πακέτου χρηματοδότησης και - ως εκ τούτου- δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της χρηματικής βοήθειας που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση των αρχών να κηρύξουν προσωρινή αργία στην Κύπρο στις 19-20 Μαρτίου για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και παροτρύνει τις κυπριακές αρχές και την βουλή να λάβουν γρήγορα απόφαση για την άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, στη βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr