ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση στήριξε δύο αντιφατικές αποφάσεις για την Κύπρο

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2013, 10:21 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λοβέρδος: Η κυβέρνηση στήριξε δύο αντιφατικές αποφάσεις για την Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp
Στην ομιλία του ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος στην ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε «καταπέλτης» για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της Κύπρου.
Στην ομιλία του ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος στην ολομέλεια της Βουλής εμφανίστηκε «καταπέλτης» για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της Κύπρου.

«Άκουσα με πολλή προσοχή τον υπουργό κ. Σταϊκούρα, όπως και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Βορίδη, που και αυτοί, όπως και ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Τσούκαλης χαιρέτησαν την απόφαση της Κυπριακής Βουλής ως απόφασή της. Θέλω να πω όμως ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και αυτή του κ. Αναστασιάδη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από δυο μέρες στην ευρωζώνη.

Τώρα το να λέμε ότι στηρίζουμε μια απόφαση ενός νομιμοποιημένου δημοκρατικά κυπριακού οργάνου είναι σωστό αλλά όχι επαρκές. Δεν βγάζει νόημα σε ό,τι αφορά σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία αυτή η παραπομπή στον έχοντα την ουσιαστική αρμοδιότητα να πει το «ναι» ή το «όχι». Δεν πρόκειται για άσχετο θέμα με την Ελλάδα το θέμα που αφορά στην τελευταία απόφαση της ευρωζώνης.

Είμαστε και εμείς μέλος της ευρωζώνης. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλος της ευρωζώνης του πιο προωθημένου τμήματός της. Τώρα, πρώτα απ' όλα για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία μετρά η εκτίμηση αν ήταν η απόφαση της ευρωζώνης σωστή ή λάθος. Ήταν άθλια» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής επεσήμανε ακόμη ότι «Δεν είδα μεγάλο έντυπο -ακόμα και από τα γερμανικά- που να στέκεται υποστηρικτικά στην απόφαση αυτή, ειδικά όταν το έντυπο είναι οικονομικό. Η κατακραυγή ήταν τέτοια που οδήγησε πολλούς από τους μετόχους αυτής της απόφασης να ανασκευάζουν ότι άλλα πρότειναν αυτοί, ότι δεν τα πρότειναν ακριβώς έτσι, ότι αν ήταν στη θέση των άλλων ο τάδε δεν θα το έκανε κ.ο.κ. Πήραν αποστάσεις από την απόφαση. Αυτή η απόσταση από την απόφαση δημιουργεί πεποίθηση πια ότι η απόφαση ήταν λάθος. Φονταμενταλιστές, νεοφιλελεύθεροι, οι γερμανικές εκλογές που εξομοιώνουν τους πάντες που κυνηγούν την επιδοκιμασία μέσω της ψήφου του γερμανικού λαού;

Η ανυπαρξία κυβέρνησης στην Ιταλία; Οι ανήμπορες κυβερνήσεις του Νότου; Όλο αυτό το μείγμα, κύριε Υπουργέ είναι εκρηκτικό. Και τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης που προκύπτει από αυτό το εκρηκτικό μείγμα θα τις υποστούμε όλοι. Τις υφιστάμεθα όλοι. Πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωζώνη για να είμαι πιο ακριβής, παίρνει ένα μάθημα ό,τι κι αν γίνει, όποια και αν είναι η εξέλιξη. Όμως εμείς πρέπει να ξέρουμε. Η Κυβέρνηση τι είπε; Η Κυβέρνηση, ξαναλέω, σωστά λέει πως υπερασπίζουμε την απόφαση, συμπαριστάμεθα, δεχόμαστε την απόφαση που παίρνει το α' ή το β' νομιμοποιημένο όργανο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Λοβέρδος εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «Αλλά μέσα σε δυο μέρες η Ελληνική Δημοκρατία στήριξε δυο αντιφατικές αποφάσεις νομιμοποιημένων οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ίδια για το θέμα του ευρώ, για την προοπτική της Ευρώπης τι υποστήριξε άραγε; Ποιες ήταν οι θέσεις και ποια ήταν η ενημέρωσή της; Πώς συμμετείχε στη διαμόρφωση αυτής της απόφασης -όπως εσείς είπατε στην τοποθέτησή σας, όταν πήραν το λόγο κάποιοι εκ των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων- όταν η συμφωνία υπήρξε μεταξύ της ευρωζώνης και της Κυπριακής Δημοκρατίας; Στην πορεία της διαμόρφωσης της άποψης της ευρωζώνης που προσέφυγε στην Κυπριακή Δημοκρατία η Ελλάδα τι υποστήριζε; Αυτά πρέπει να τα μάθουμε».

«Αν υπάρχει δεύτερο σχέδιο, το λεγόμενο plan B, ας το δούμε να αναπτύσσεται. Έπρεπε όμως, αν υπάρχει, να ήταν το πρώτο σχέδιο, να είναι το plan A. Αυτό το μπρος-πίσω αυτές τις μέρες μόνο κακό κάνει στην Ευρώπη που πρέπει κάποια στιγμή πολιτικά να ενοποιηθεί, γιατί όσο αυτό δεν γίνεται, όλο τέτοια θα ζούμε πέραν της Ευρώπης και στα κράτη της, εν προκειμένω στα δυο κράτη του ελληνισμού: στην Ελληνική και την Κυπριακή Δημοκρατία. Συγχωρήστε με, αλλά είναι τέτοια η ένταση του μεγάλου θέματος που ζούμε, που έπρεπε να δώσω τουλάχιστον τα περισσότερα από τα λίγα λεπτά της ομιλίας μου, στο κυπριακό ζήτημα» κατέληξε.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr