ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδεται η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Tράπεζας

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2013, 09:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διαψεύδεται η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Tράπεζας
Facebook Twitter Whatsapp
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Την απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας φέρεται να έχει λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αν και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό διαψεύδεται από στελέχη της τράπεζας.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Την απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας φέρεται να έχει λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αν και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό διαψεύδεται από στελέχη της τράπεζας.
Αναλυτικότερα, με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η χώρα φαίνεται να καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα», όπως μετέδωσε το πρωί το sigmalive.

Όπως σημειώνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. 

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δισ. και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δισ, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200.000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

Σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου είναι απολύτως διασφαλισμένοι, ενώ αντίστοιχα διασφαλισμένοι είναι και οι καταθέτες της Cyprus Popular Bank, καθώς οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν άμεσα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Εγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε, ωστόσο, τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας.

Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
 

Περιορισμούς στη διακίνηση χρημάτων ετοιμάζει η Κεντρική Τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) επεξεργάζεται νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της ρευστοτικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι περιορισμοί αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση χρημάτων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα. Οι περιορισμοί αναμένεται να βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα, μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα.

Λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένες ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

Η ΚΤΚ θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί - έστω με κάποιες τροποποιήσεις - η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει έναν τεράστιο ισολογισμό για να στηρίξει όλο το σύστημα.

Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για εξυγίανση των τραπεζών με τη μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr