ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημητριάδης: Αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας ή χρεοκοπία

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2013, 17:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δημητριάδης: Αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας ή χρεοκοπία
Facebook Twitter Whatsapp
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο με το ζήτημα της Λαϊκής Τράπεζας να βρίσκεται στο προσκήνιο και το νομοσχέδιο εξυγίανσής της να αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο κυπριακό κοινοβούλιο.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο με το ζήτημα της Λαϊκής Τράπεζας να βρίσκεται στο προσκήνιο και το νομοσχέδιο εξυγίανσής της να αναμένεται να συζητηθεί αύριο στο κυπριακό κοινοβούλιο.
Όπως μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ, αποφασίστηκε σήμερα το απόγευμα το κλείσιμο της τράπεζας και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ η εν λόγω απόφαση ανακοινώθηκε και στους εργαζομένους με ορατό το ενδεχόμενο των απολύσεων 500 υπαλλήλων. Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία για το κλείσιμο της Λαϊκης κάνοντας λόγο για λανθασμένη ενημέρωση.

«Είναι κρίμα να αναστώνεται ο κόσμος της Λαϊκης από ψευδείς πληροφορίες» ανέφερε η κυρία Στυλιανού. Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, η οποία πλήττεται από σοβαρή κρίση, ανακοίνωσε απόψε ότι επιβάλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ζήτηση.

Δήλωση του διοικητή της Κεντρικής τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη


«Έχουμε εισηγηθεί νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών. Με αυτό το νομοσχέδιο αποφεύγεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Η εξυγίανσή της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Μέτρα ασφαλείας στη λαική τράπεζα για να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες.  Με τη θέσπιση του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη, διαφορετικά θα η Λαϊκή θα οδηγηθεί σε άμεση χρεοκοπία και κλείσιμο των υποκαταστημάτων της».

Οι τίτλοι τέλους της Λαϊκής

Η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Λαϊκή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις του Μηχανισμού Στήριξης, σύμφωνα με το 24h.com.cy. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ άρει την στήριξη της στην Λαϊκή που τελεί υπό πτώχευση. Παράλληλα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν όλες οι πράξεις στην συγκεκριμένη τράπεζα ακόμα και οι ΑΤΜ. 

Tο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση 

Η καλή τράπεζα

Η καλή τράπεζα θα απορροφήσει τα θετικά στοιχεία της Λαϊκής και τις διασφαλισμένες καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Υπάρχει πιθανότητα να διασφαλιστούν καταθέσεις έως 200.000 ευρώ αλλά αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί πλέον.

Θα μεταφερθούν στη νέα τράπεζα και όλα τα δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης στη νέα τράπεζα θα μεταφερθούν και μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Λαϊκής που θα χρειαστεί η νέα τράπεζα για να λειτουργήσει.

Η κακή τραπέζα

Στην «κακή τράπεζα» θα παραμείνουν: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μη αναγκαία ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Οι καταθέσεις πέραν των 100.000 ή 200.000 ευρώ που δεν είναι εξασφαλισμένες. Με τη δημιουργία της καλής τράπεζας σημαίνει ότι θα αναλάβει εκκαθαριστής με στόχο να εισπράξει από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής που δεν θα μεταφερθούν στη νέα τράπεζα. Εκείνα τα κεφάλαια θα αποδοθούν στους καταθέτες που θα χάσουν τις καταθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί η διοίκηση της τράπεζας διέψευσε και πάλι δημοσιεύματα για λουκέτο στην τράπεζα.  Την απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας φέρεται να είχε λάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αν και οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση, ωστόσο το εν λόγω σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.


Σχετικά Θέματα: 

 

Πώς η τράπεζα - «διαμάντι» μετατράπηκε σε βόμβα για την κυπριακή οικονομία


Συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με την Λαϊκή ζητεί η ΕΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr