ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι φόβοι της Αθήνας και η εθνική γραμμή

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2013, 13:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Oι φόβοι της Αθήνας και η εθνική γραμμή
Facebook Twitter Whatsapp
Με τρόμο παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο πρωθυπουργικό γραφείο κυρίαρχη είναι η αγωνία, αφού κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις ακριβώς θα γίνει.
Με τρόμο παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στην Κύπρο και στο πρωθυπουργικό γραφείο κυρίαρχη είναι η αγωνία, αφού κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις ακριβώς θα γίνει.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι σε ανοικτή γραμμή με τη Λευκωσία, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναμένοντας μια λύση που θα βελτιώσει την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και δεν θα δημιουργεί παρενέργειες στην ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και συμφώνησαν να δοθούν τα παρατήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει ένα ποσό της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη είναι έτοιμη η νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα προβλέπεται εθνικοποίηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Κεντρικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να μην διαταραχθεί η ηρεμία στην Ελλάδα και γι’ αυτό διαμηνύουν από την κυβέρνηση το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη.

Παρά τις ενστάσεις και την κριτική για λανθασμένους χειρισμούς της κυπριακής ηγεσίας, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο οικονομικό, αλλά εθνικό. «Αφήνουμε στην άκρη την κριτική για λάθη. Το θέμα είναι εθνικό» λένε κυβερνητικές πηγές.

Ο φόβος όμως υπάρχει, καθώς μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή από λανθασμένους χειρισμούς να προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.

Όμως διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν θα θελήσουν «εξαγωγή» της κρίσης, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, εάν μολυνθεί η Αθήνα, τότε αυξάνεται το ποσοστό να μολυνθεί και όλη η ευρωζώνη.  

Ιωάννης Μαρτέλλος    

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr