ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στη Λευκωσία - Χωρίς συμφωνία οι επαφές τρόικας - κυβέρνησης

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2013, 08:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θρίλερ στη Λευκωσία - Χωρίς συμφωνία οι επαφές τρόικας - κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Θρίλερ για γερά νεύρα για μια ακόμη φορά στην Κύπρο, καθώς μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμέσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά το γεγονός πως το βράδυ του Σαββάτου είχε διαρρεύσει κατ' αρχην συμφωνία για την τύχη των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου. 

Θρίλερ για γερά νεύρα για μια ακόμη φορά στην Κύπρο, καθώς μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμέσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά το γεγονός πως το βράδυ του Σαββάτου είχε διαρρεύσει κατ' αρχην συμφωνία για την τύχη των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου. 


Λίγο πριν τις 11.45, η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται από το βράδυ του Σαββάτου στο προεδρικό μέγαρο.

Στέλεχος της κυπριακής πλευράς δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα».  

Ο ίδιος αξιωματούχος απέδωσε την υπάρχουσα κατάσταση αποκλειστικά στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν με την τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος κύπριος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.


 
Δεν θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής

Δεν θα συγκληθεί Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Όπως είπε η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε ότι  αύριο θα κλείσει το ζήτημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως«ένα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.


Την Κυριακή το απόγευμα το Eurogroup

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της νησου, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε στο twittre πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. «Αύριο στις 6 μ.μ. (σ.σ. ώρα Βρυξελλών) Eurogroup για την Κύπρο», έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με αεροπλάνο που του παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση, με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να διεξαχθεί στο περιθώριο του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά είναι "δύσκολες" και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. "Η χρησιμότητα και η χρονική στιγμή των συνόδων εξαρτάται απ' αυτό. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με βεβαιότητα", είπε μια από της πηγές αυτές.

Μήνυμα Αναστασιάδη στο twitter

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα ο πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα μέσω twitter:

"Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία. Καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες. Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα", έγραψε ο κ. Αναστασιάδης. 


Δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή

Οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα διακόπηκαν για δύο περίπου ώρες νωρίς το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της διακοπής,  ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Μιχάλης Σαρρής, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κούρεμα της τράπεζας Κύπρου, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι τα πράγματα πάνε καλά ωστόσο υπάρχουν δύο με τρία αγκάθια και ελπίζει να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι τα προβλήματα και τι συνέπειες μπορεί να έχουν.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σαρρή:

Σχετικό θέμα: 

Δύσκολο το κοντινό μέλλον για την Κύπρο 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr